Hopp til innhold

Reagerer på at filmskaper knytter overgrepssak til prostitusjon

Sametingsrepresentant mener det er drøyt at filmskaper kobler overgrepssak i Kautokeino opp mot prostitusjon.

-40 grader i Kautokeino

Overgrepssaken i Kautokenio involverte flere menn og flere unge jenter.

Foto: Dragan Čubrilo / NRK

Liselotte Wajstedt

Liselotte Wajstedt er svensk-samisk filmskaper.

Foto: Marita Andersen / SVT

Mandag presenterte filmskaper Liselotte Wajstedt sin nye fiksjonsfilm på SR Sameradioen. Filmen handler om prostitusjon, og Wakjstedt forteller at hun lot seg inspirere av den omfattende overgrepssaken i Kautokeino i 2006.

Her ble flere voksne menn mistenkt, tiltalt og noen av dem dømt for overgrep mot unge jenter under 16 år.

Flere av overgrepene skal ha pågått over flere år.

– Det faktum at unge kvinner i flere år solgte sex til eldre menn i Kautokeino har vært en inspirasjon. Jeg har sett det i hele verden. Jeg blir like opprørt over det og jeg undrer meg over hvorfor eldre mennesker ikke tar ansvar og sier stopp, sier Wajstedt.

Hun forteller at hennes film er fiksjon, men at hun baserer tilknytningen til Kautokeino på at unge jenter i bygda fikk blant annet kontantkort i bytte mot sex.

– Snur saken på hodet

Sametingsrepresentant for NSR, Inger Elin Utsi fra Kautokeino, mener filmskaperen snur saken på hodet.

Inger Elin Utsi

Sametingsrepresentant Inger Elin Utsi.

Foto: NSR

– Det er helt skivebom. Disse jentene er ofre, og det er menn som er dømt i saken. Jeg hadde virkelig håpet at man kunne la disse jentene få ta fatt på voksenlivet, og ikke bli stemplet som prostituerte så mange år etterpå, sier Utsi.

Hun poengtere at dette handler om unge jenter utsatt for overgrep, og at dette fokuset på filmen er trist.

Samfunnet har tatt tak

– Jeg skjønner filmskaperen vil skape blest om filmen, men syns det er uheldig å sette det i sammenheng med disse sakene, sier Utsi.

Hun mener Kautokeinosamfunnet har tatt et oppgjør med denne saken, og viser til flere tiltak i bygda, som opprettelsen av en egen mannegruppe som har satt søkelyset på problemet.

– Dette kan bygda være stolt av og derfor er det trist at det kommer noen utenfra og betegner dette som prostitusjon så lenge etterpå. Etter å ha lest intervjuet mener jeg filmskaperen bør beklage overfor jentene, sier Utsi.

Hun har ikke sett filmen, men sier hun kommer til å gjøre det.

Etter intervjuet med SR Sameradioen har Liselotte Wajstedt nå endret beskrivelsen av filmen til at det handler om eldre menn som har kjøpt sex av unge kvinner.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark