Hopp til innhold

– Unge kvinner solgte sex

Filmskaper Liselotte Wajstedt knytter overgrepssaken i Kautokeino til prostitusjon.

Liselotte Wajstedt

Filmskaper Liselotte Wajstedt kobler i sin nye film overgrepssaken i Kautokeino til prostitusjon.

Foto: Anna Sunna / SR Sameradioen

– Det hendte faktisk i Kautokeino, kanskje de ikke solgte seg for penger, men det var en form for prostitusjon, sier filmskaper Liselotte Wajstedt.

Den svensk-samiske filmskaperen viste i helga for første gang sin nye film som handler om prostitusjon. Et fullsatt kulturhus i Luleå fikk se filmen som allerede før sin premiere har vært omtalt fordi Sametinget i Sverige, som har støttet filmen med 150.000,- kroner, har krevd pengene tilbake.

Filmen som er i tre deler, viser i en musikkvideosekvens en ung kvinne som mottar 500 kroner for seksuelle tjenester i en campingvogn.

Wajstedt har jobbet med filmen i flere år, og sier til SR Sameradioen at overgrepssaken i Kautokeino for 8 år siden har vært en stor inspirasjon.

– Det faktum at unge kvinner i flere år solgte sex til eldre menn i Kautokeino har vært en inspirasjon. Jeg har sett det i hele verden. Jeg blir like opprørt over det og jeg undrer meg over hvorfor eldre mennesker ikke tar ansvar og sier stopp.

– Feil vinkling

For 8 år siden ble flere voksne menn i Kautokeino, noen av dem i sentrale posisjoner i lokalsamfunnet, mistenkt, anmeldt og dømt for seksuelle overgrep mot unge jenter. Noen av dem ble dømt for å ha utnyttet de unge kvinnene over flere år. Mange av jentene var under 16 år da overgrepene skjedde.

Som et motsvar og protest mot menns utnyttelse av unge jenter, ble mannsforeningen "Dievddut" etablert. Mikal Mienna som ledet organisasjonen, blir opprørt når han hører påstandene om at overgrepene var en form for prostitusjon fra jentene side, som nå fremmes av filmskaperen.

– Det en en feil vinkling på hele saken. Det var mennene som utnyttet de unge kvinnene, og som samfunnet gikk i mot da det ble kjent, sier Mienna.

Filmskaperen er ikke enig i at hun vinkler historien feil, til tross for at det var mennene som ble dømt for overgrepene.

– Jeg får fortelle historien slik jeg vil. Det er en fiktiv historie, og jeg har tolket det slik at det var unge kvinner som solgte sex.

– Men om det ikke har skjedd slik som du sier at jenter i Kautokeino solgte sex?

– Det er det jeg har lest i avisene, at de fikk kontantkort og andre ting i bytte mot sex, sier filmskaper Liselotte Wajstedt.

Heller ikke politiet i Kautokeino er kjent med at det har foregått prostitusjon i bygda på det tidspunktet som filmskaperen påstår.

Etter intervjuet med SR Sameradioen har Liselotte Wajstedt nå endret beskrivelsen av filmen til at det handler om eldre menn som har kjøpt sex av unge kvinner.

Korte nyheter

  • Åarjelsaemien healsoeviermie orre åejvie åådtjeme

    Måantan Åarjelsaemien healsoeviermie sijjen jaepietjåanghkoem Tråantesne utnin.

    Dellie nænnoestin Johan Inge Greff Åarjelsaemien healsoeviermien orre åejvie sjædta.

  • Planen om nye erstatningsbygg er satt på vent

    Stortinget vedtok i forbindelse med opptrappingsplanen for psykisk helse å stanse nedbyggingen av døgnkapasiteten i psykisk helsevern.

    Likevel ser vi at Helse Nord bygger ned. Blant annet ved å foreslå nedlegging av døgnbehandling ved de distriktspsykiatriske sentrene i Troms og Finnmark, og det er liten fremdrift i arbeidet med å bygge et nytt UNN-Åsgård for pasienter innen psykisk helsevern og rus, sier Erlend Svardal Bøe (H) i helse- og omsorgskomiteen under Stortingets spørretime i dag.

    – Nye erstatningsbygg for UNN Åsgård er en prioritet på planen over fremtidige investeringer i Helse Nord, sier Jan Christian Vestre (A), helse- og omsorgsminister.

    På grunn av økonomiske utfordringer er dette prosjektet satt på vent.

    Styret i Helse Nord har godkjent å etablere et midlertidig modulbygg på Åsgård for å øke kapasiteten. De har også satt av midler til vedlikehold av byggene på Åsgård, for å redusere driftsrisikoen fram til et nybygg blir realisert, sier Vestre.

    UNN Åsgård
    Foto: Eirik Hind Sveen / NRK
  • Mener totalmengden av tapt areal er for stor

    Planen med mengden av nedbygging framover i tillegg til mengden areal som allerede er bygd ned er alt for stor, sier Andreas Bjelland Eriksen (A), klima- og miljøminister under Stortingets spørretime i dag.

    – Mitt mål er ikke først å fremst å stoppe det gjennom å sette ned foten. Vi skal legge til rette for at vi fremdeles kan ha utvikling av lokalsamfunnene våre, men på en måte som sikrer naturen og dermed planlegge på en måte som sørger for at vi tar vare på den naturen vi har, sier Eriksen.

    Sofie Marhaug (R) i energi- og miljøkomiteen stiller seg kritisk til målet å fortsette utbygging mens man tar vare på naturen, og viser til Miljødirektorates rapport som viser at tapet av areal i utbyggingsplanene framover er like stort som landets 100 største innsjøer.

    – Det er en politisk livsløgn at det går ann å ta vare på naturen samtidig som vi bygger den ned, sier Marhaug.