Hopp til innhold

Politiet detonerte eksplosiver på Breiviks gård

Tirsdag kveld detonerte politiet en ladning eksplosiver som ble funnet på gården Anders Behring Breivik leide i Hedmark.

Anders Behring Breiviks gård

Breivik leide gården under påskudd av å drive grønnsaksdyrking i firmaet Breivik Geofarm.

Foto: Brenden, Jo E. / Scanpix

– Det ble sprengt en del ting som det var mer hensiktsmessig å sprenge på stedet framfor å flytte på dem, sier operasjonsleder Frank Løkken i Hedmark politidistrikt til Østlendingen.

Politiadvokat Trine Dyngeland i Oslo politidistrikt bekrefter at det ble foretatt sprenging i skogen ved gården, som ligger i bygda Åsta.

Hun har ingen opplysninger om hvor og når de ble funnet eller hvorvidt de utgjorde en fare der de lå.

– Bevismessig er eksplosivene registrert og sikret, sier hun til NTB.

Vil ikke si at hva slags eksplosiver det gjelder

Det ble funnet rundt tre tonn kunstgjødsel på gården på Åsta Øst i Rena kommune, som Breivik leide under påskudd av å drive grønnsaksdyrkning i firmaet Breivik Geofarm.

Det er trolig her Bering Breivik lagde bomben som gikk av i Regjeringskvartalet fredag ettermiddag, der åtte mennesker ble drept.

Anders Behring Breivik

Anders Behring Breivik leide gården under påskudd av å drive grønnsaksdyrking i firmaet Breivik Geofarm.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Politiet vil ikke si hva slags type eksplosiver som ble detonert tirsdag kveld.

Til VG Nett sier politiet at de ikke vil ikke kommentere hvor mye sprengstoff som har blitt funnet, når det ble funnet eller når sprengningen fant sted, bortsett fra at det skjedde tirsdag kveld.

Breivik opprettet firmaet Geofarm i 2009, og oppga at selskapet skulle drive med dyrking av grønnsaker, rot og knollvekster.

Firmaet flyttet adresse til gården Vålstua i Åsta i Åmot kommune i april.

Naboene ikke varslet

Avisa Østlendingen skal ha fått henvendelser fra naboer, som ble vettskremte da ladningen gikk av, og spør fungerende stabssjef ved Oslo politidistrikt, Einar Aas, om lokalbefolkningen ble varslet om sprengningen på forhånd.

– Hvis noen ble redde, beklager jeg det. På stående fot må jeg si at sprengningen ble gjort der og da.

– Ble lokalbefolkningen varslet?

– Jeg skal ikke være for sikker på det. Jeg tror ikke at de ble det. Dersom det er tilfelle er det en beklagelig glipp fra politiets side. Dersom noen ble skremt, var det overhodet ikke meningen, sier Aas.

Lensmann i Åmot, Bjørg Steine, bekrefter overfor Østlendingen at hun kjente til at det skulle gå av en ladning på gården, men bekrefter at lokalbefolkningen ikke ble varslet.

«Etterlatenskaper» etter Behring Breivik

Aas, bekrefter at det er «etterlatenskaper» etter terrorsiktede Anders Behring Breivik som gikk i lufta.

– Politiet har gjennomsøkt stedet og det er blant annet gjort funn av eksplosiver og utstyr knyttet til bruk av eksplosiver. Det er ikke mulig for politiet og transportere eller oppbevare dette på en sikker måte. Derfor ble materialet destruert på stedet, sier Aas til Østlendingen.

Han legger til at materialet er sikret som bevis, men at de nå altså ikke eksisterer fysisk.


AKTUELT NÅ