Nabo vurderte å ringe politiet

En nabo ved gården i Åmot, som Anders Behring Breivik leide, vurderte flere ganger å ringe politiet. Årsaken var blant annet at han syntes Behring Breivik oppførte seg merkelig, og fordi vinduene var blendet.

Bonde Svein Meldieseth forpaktet jorda, mens Anders Behring Breivik bodde på gården på Åsta i Åmot.

Bonde Svein Meldieseth forpaktet jorda, mens Anders Behring Breivik bodde på gården på Åsta i Åmot. Meldieseth møtte Behring Breivik flere ganger og oppfattet han som spesiell.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Den terrorsiktede Behring Breivik har siden april leid en gård på Åsta ved Rena i Åmot. Det var trolig her han lagde bomben som han senere detonerte i Oslo.

– Ble sint

En av naboene, Svein Meldieseth, sier han flere ganger tenkte på å ringe politiet. Så sent som én uke før bombingen og skytingen vurderte han å kontakte politiet om det han mente var mistenkelig oppførsel.

– Han kunne ingenting om jordbruk, og oppførte seg merkelig. Han blendet vinduene, og låste alltid døra etter seg når han møtte meg ved huset. Det var merkelig. Hvis jeg kom uten å ringe først, ble han sint, forteller Meldieseth til Østlendingen.

Han møtte Behring Breivik flere ganger, men ble aldri bedt inn i huset.

– Han kom alltid ut og låste døra etter seg. I ettertid har jeg tenkt på at det er underlig.

Kunne ingenting om jordbruk

Meldieseth fikk forpaktet jorda fra Behring Breivik. Meldieseth reagerte på at det ikke ble gjort noe med gresset, og var derfor innom gården for å høre om han kunne få slå det.

– Han lurte på om jeg kunne hjelpe til med å klippe. Da skjønte jeg hva slags type han var. Han kunne ingenting om jordbruk.

I sitt manifest har Behring Breivik skrevet om dette møtet:

«Da vi ruslet ned til feltet var jeg litt bekymret for at han ville legge merke til vifterøret som stakk ut av stuevinduet.»

Meldieseth kom også en gang uten å gi beskjed, noe som førte til at Behring Breivik ble sint.

– Jeg ville høre om jeg kunne leie jorda ut sesongen. Han ble sint, og ba meg ringe før jeg kom. Det sa jeg at han bare kunne glemme, sier Meldieseth til Østlendingen.

Fryktet han ville bli oppdaget

Behring Breivik ville ikke leie ut jorda for resten av sesongen, fordi han sjøl hadde planer med den, sa han til Meldieseth. Dette møtet er nevnt i manifestet til Behring Breivik:

«Ettersom dette betydde at han ville få flere folk til å jobbe på eiendommen min for en ukes tid fortalte jeg ham at jeg hadde egne planer.»

Behring Breivik skriver også i manifestet at han fryktet at bonden skulle oppdage hva han holdt på med.

«Så lenge han lurer rundt på eiendommen min, kommer han til å sakte meg ned betydelig, siden jeg må ta ekstra sikkerhetstiltak.»

Fjernet reklame fra bilen

Tidligere eier av gården, Per Rønningen, vurderte også å ringe politiet etter at han så en person skrape av reklametekst av en stor varebil på gården.

– Der sto det en mann og pusset reklametekst av bilen. Det var en stor varevogn. Jeg stusset over det jeg så, og sa «Dette ser mistenkelig ut. Stå der og pusse tekst av en bil», sier Rønningen til Østlendingen.

Rønningen solgte gården i 2005. Han som kjøpte gården ble senere arrestert for å ha dyrket hasj der.