Hopp til innhold

PST ble informert i mars

PST bekrefter overfor NRK at terrorsiktede Anders Behring Breivik sto på en liste over nordmenn som hadde handlet varer hos en polsk butikk som blant annet selger kjemikalier.

Video Behring Breivik sto på PST-liste

Anders Behring Breivik sto på PST-liste tidligere i år, sier PST-sjef Janne Kristiansen.

Behring Breivik ble da sjekket, men PST fant ingen grunn til å ta ytterligere forholdsregler overfor ham.

PST-sjef Janne Kristiansen sier til NRK at de nå har saumfart sine registre og informasjon i tre døgn, og at Behring Breiviks navn dukket opp på én liste.

Hadde handlet hos kjemikalie-firma

– Den eneste gangen dette navnet forekommer, er i forbindelse med en valutasjekk fra et internasjonalt tollprosjekt. I mars fikk vi via Interpol og Kripos en liste med opptil 50-60 navn, og hans navn er blant dem fordi han hadde betalt 120 kroner til et firma i Polen. Dette firmaet hadde kommet i søkelyset på bakgrunn av at de solgte blant annet kjemikalier, sier Kristiansen.

Hva gjorde dere da navnet dukket opp?

– Vi får masse informasjon om veldig mange mennesker. Vi har ikke lov til å uten videre legge slik navn inn i våre registre, men vi sjekket om vi hadde noe annet på personene på listene, om det var noen som kunne knyttes til annen informasjon vi har, men vi hadde overhode ingenting på Behring Breivik. Han har levd utrolig lovlydig.

– Kunne ikke fanges opp

Anders Behring Breivik

Anders Behring Breivik har innrømmet å stå bak bombeeksplosjonen i regjeringskvartalet og massakren på Utøya.

Foto: Privat

Det er kjent at Anders Behring Breivik i mai kjøpte seks tonn kunstgjødsel på Felleskjøpet på Rena, som kan ha blitt brukt i bomben som eksploderte i Oslo sentrum.

PST-sjefen påpeker at Behring Breivik ikke ville blitt fanget opp selv med EU-direktivet som begrenser antall personer som kan kjøpe de typer kunstgjødsel som kan misbrukes.

– Han har drevet en virksomhet som gjør at han ikke ville blitt fagnet opp av det direktivet heller. Han drev jordbruksvirksomhet, og han hadde ikke kjøpt inn mer enn det som ville vært vanlig for den virksomheten han drev. Vi lever i et land hvor vi ikke overvåker alle mennesker. Det skal en del til for at vi skal registrere noe om personer, og sånn er det også i Europa for øvrig, sier Kristiansen.

Tungt for PST-sjefen

I dag nedjusterte politiet antall drepte etter skytingen på Utøya til 68. Tallet på drepte etter bombeangrepet i Oslo sentrum er nå åtte personer.

Angrepene skal ha kommet helt overraskende på både politi og PST.

– Det er selvfølgelig tungt å være PST-sjef når slikt skjer, men vi lever i et land hvor vi setter demokratiet og friheten meget høyt. Vi kommer heller ikke etter dette til å ønske metoder eller regelverk hvor vi skal kunne overvåke alle mennesker. Heller ikke i det gamle Øst-Tyskland tror jeg man kunne ha fanget ham opp, rett og slett fordi han ikke har brutt loven før, sier Kristiansen.

– Det er tungt å vite at dette kan ha skjedd, men dette er jo et ansvar som hele samfunnet har. Vi er selvfølgelig en del av det ansvaret, men dette er ikke tidspunktet for å ta opp om noen har feilet. Nå må vi bare beklage at noe sånt kan skje.

– Dette er noe vi må leve med

PST-sjefen understreker at de i sine trusselvurderinger har pekt på at såkalte soloterrorister, som opererer på egen hånd, vanskelig kan fanges opp.

– Vi sa klart i vår trusselvurdering at soloterrorisme, eller det vi kaller for lonely wolves, ensomme ulver, er noe vi ikka kan fange opp i den type samfunn vi ønsker å ha. Dette er noe vi må leve med, fordi vi ønsker et fritt, demokratisk samfunn.

Video PST-sjefen: Dette må vi leve med

PST-sjef Janne Kristiansen sier at vi må leve med risikoen for at enkeltpersoner kan utføre terroraksjoner dersom vi ikke vil ha et ekstremt overvåkingssamfunn.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ