Kjøpte stoff til bombe fra Ålesund

Terrorsiktede Anders Behring Breivik kjøpte rundt 15 liter drivstoff på nettet fra et firma i Ålesund. Væsken som til vanlig brukes til modellfly kan ha vært en viktig ingrediens til terrorbomben som gikk av i regjeringskvartalet, fredag 22. juli.

Ole Christian Synnes

Daglig leder av nettbutikken Trottlestore i Ålesund, Ole Christian Synnes, fikk sjokk da han oppdaget at Anders Behring Breivik var på kundelisten.

Foto: Stian Karlsen

Behring Breivik kjøpte drivstoffet av nettbutikken Trottlestore i Ålesund 24. september i fjor.

Nitrometan

Etter hvert som detaljene rundt terroranslaget sist fredag er blitt kjent viser det seg at Anders Behring Breivik har kjøpt RC fuel fra to forskjellige butikker. Det skriver Dagbladet.no.

Innehaver av nettbutikken Trottlestore i Ålesund, Ole Christian Synnes, fikk seg litt av en overraskelse da han oppdaget at Breivik hadde bestilt hos dem i september i fjor.

- Da jeg oppdaget ordredatoen gikk det litt kaldt nedover ryggen på meg. Tenk at man kan planlegge noe sånt i så lang tid, sier Synnes.

- Hvordan er det å vite at man har solgt noe til som er siktet som massemorder?

- Våre tanker går til de som er drept og rammet av denne forferdelige tragedien. Men i forhold til vår involvering i det så tenker jeg at det var helt tilfeldig, sier Synnes.

Video Oppdaget terrorsiktet på kundeliste

Oppdaget terrorsiktet på kundeliste

Eksplosiv

Drivstoffet er et produkt som heter «Rapicon RC Fuel», og brukes blant annet til drivstoff i modellfly. I manifestet sitt beskriver Anders Behring Breivik hvordan stoffet sammen med kunstgjødsel blir til en kraftig bombe.

Drivstoffet inneholder 30 prosent nitrometan som sammen med andre komponenter, deriblant kunstgjødsel, blir svært eksplosiv.

- Man må gjennom en skummel destilasjonsprosess for å få ut nitrometan. Å utvinne stoffet er kanskje noe av det farligste han har holdt på med. Han kunne ha blåst hele gården sin til himmels, sier Synnes.

- Kvantumet eller varen er hverken unormalt eller ulovlig, og den har derfort vært ekspedert på normalt vis hos oss, sier Synnes.

- I utgangspunktet er varen noe som skal være til forlystelse og som folk kan bruke når de dyrker hobbyen sin, enten det er modellfly eller radiostyrte biler.

- Er det noe dere kunne ha gjort for å forstå at noe er i ferd med å skje?

- Dette var på ingen måte en uvanlig ordre. I og med at dette er en brannfarlig væske så er transporten og frakten ganske dyrt, så derfor er det vanlig at folk bestiller hele kasser i slengen, sier Synnes.

Anders Behring Breivik

Anders Behring Brevik kjøpte væske, som kan ha vært brukt i bomben, fra nettbutikken Trottlestore i Ålesund.

Foto: Faksimile Facebook

Kopierte USA

Trottlestore i Ålesund varslet politiet om ordren kort tid etter bombeangrepet i Oslo sentrum fredag ettermiddag.

Det samme stoffet skal ha blitt brukt av Oklahomabomberen Timothy McVeigh, da han drepte 168 og såret mer enn 680 i 1995, skriver Dagbladet.

- At et menneske kan være så kald og kalkulerende og planlegge en sånn udåd over lang tid er det ingen som klarer å fatte, avslutter, Synnes.