Hopp til innhold

– Twitter ødela to romanprosjekter for meg

– Jeg var så opptatt av Twitter at det ødela to romanprosjekter for meg, sier forfatter Nils Gullak Horvei. Nå har han skrevet det som kanskje kan kalles Norges første «Twitter-roman».

Er dette Norges første twitter-roman? Nils Horvei, som for øvrig er gift med twitterdronningen Elin Ørjasæter, har skrevet en historie om et ektepar som forlater den gamle verden og begir seg inn i en ny digital virkelighet med svært aktiv twitring. Ken Opprann har reist i over hundre land og tatt bilder av folk som leser i det offentlige rom, og i Danmark er årets boksensasjon en roman om den tyske nonnen Hildegard von Bingen. Programleder er Siss Vik. (6:12)

VIDEO: Forfatter Nils Gullak Horvei og kona Elin Ørjasæter gjester Bokprogrammet denne uken. Her kan du se hele programmet!

Horveis nye roman, Følg meg, kommer ut denne uken. Den handler om et ektepar som blir så oppslukt av mikrobloggtjenesten Twitter at de mister både seg selv og hverandre.

Forfatteren er gift med ingen ringere enn twitter- og debattdronningen Elin Ørjasæter, og det er hans egen og konas bruk av sosiale medier som inspirerte Horvei til å skrive boken.

Begir seg inn i en digital virkelighet

– Jeg hadde lyst til å skrive noe som hadde med samtiden å gjøre, og sosiale medier er et såpass stort fenomen at det fortjener en bok, sier Horvei i kveldens episode av Bokprogrammet.

I boken er hodejeger Hans gift med Grete, som er aktiv på sosiale medier og en populær deltaker i debattprogrammer.

Grete overtaler Hans til å begynne å tvitre som en adspredelse, og etter hvert forlater ekteparet den gamle verden og begir seg inn i en ny digital virkelighet med svært aktiv tvitring.

Vekten av hodet hennes mot hans fikk ham til å tenke på hvor lite han visste om hva som skjedde i hodet hennes akkurat nå. Strengt tatt ingenting. Det betydde ikke at hun hadde hønsehjerne, eller at det foregikk veldig lite der. Tvert imot. Men twittervennene kjente henne trolig bedre enn han gjorde. For når man kjenner hverandre ut og inn slutter man å åpne seg, samværet går på rutine. Man tar jo hverandre for gitt. Spontanitet og nysgjerrighet ble forbeholdt nye twittervenner. Selv visste han mer om personene som han hadde testet og intervjuet i dag i Merckel og Urvens flotte lokaler enn han visste om sin kone. Kandidatene var virkelige mennesker. Og hvorfor skulle han vite mer om sin kone? De hadde vært gjennom
alle faser av sårbarhet og usikkerhet og kunne nå leve sammen noenlunde trygge på hverandre. Ifølge psykologene som hadde utviklet testene de brukte i jakten på de beste hodene endret personligheten seg svært lite over tid. Dermed var de to, Hans og Grete, altså mer eller mindre de samme personene som da de traff hverandre. Han stusset litt over det. Noe hadde endret seg. Før var det han som var noe. Nå var det hun.

Nils Gullak Horvei / Følg meg

– Jeg var sjalu

Horvei er selv aktiv på Twitter, hvor han under navnet @kniv har skrevet over 23 000 meldinger og blir fulgt av over 3 000.

Kona Elin Ørjasæter, eller @orjas, har en enda mer imponerende Twitter-profil med over 30 000 følgere, og i likhet med karakteren Grete, er hun kjent som samfunnsdebattant, både på sosiale medier og utenfor.

Det var også hun som fikk Horvei til å gi mikroblogging en sjanse.

– Det begynte påsken 2009. Før det hadde jeg knapt hørt om Twitter. Vi var på hytta og Elin satt der med Macen sin. Det var som om det var andre i rommet også. Det kom latterutbrudd, det var veldig distraherende, forteller Horvei til programleder Siss Vik.

Det var selvfølgelig Twitter som hadde skylda.

– Det irriterte meg litt, jeg var sjalu fordi det var veldig mye oppmerksomhet rundt Macen og Twitter, innrømmer han.

– Så sier hun «Men, Nils, dette hadde vært veldig bra for deg, du som ser så lite folk», fortsetter han og ler.

Nils Gullak Horvei

Horvei har lagt ut over 20 000 meldinger på Twitter siden han begynte å bruke tjenesten for litt over tre år siden.

Foto: Skjermbilde

– Måtte «ta en Kon-Tiki»

Horvei forteller at han var skeptisk til å begynne med, men ble raskt hekta.

Nils Gullak Horveis "Følg meg"
Foto: Cappelen Damm

– Jeg husker ikke hva min første tweet var, men straks etter at jeg hadde skrevet noe, kom det en tilbakemelding, og etter en måned eller to så begynte det å ta helt av. Jeg var bare meg selv, og det å få positiv respons når man føler at man er seg selv, er en enorm boost.

– Jeg ble veldig opptatt av Twitter. Det ødela to romanprosjekter for meg. Jeg begynte å reflektere over hva som egentlig hadde skjedd, og fant ut at jeg ville skrive en bok om Twitter, sier han.

Men hvor selvbiografisk er egentlig boken?

– Jeg måtte «ta en Kon-Tiki». Vi har så mye idyll hjemme hos oss at det ville blitt som en Kon-Tiki-ferd uten haien og stålwiren, så jeg måtte ta dette helt ut. Men det er klart at jeg kjenner igjen noen av de elementene som er der. Alt er grunnlagt i min egen erfaring, sier Horvei.

Se Nils Gullak Horvei og Elin Ørjasæter i Bokprogrammet på NRK2 kl. 21.30. Du kan også se sendingen i Nett-tv eller øverst i saken.

Kulturstrøm

  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.