Hopp til innhold

- Tragisk at barnetimen er lagt ned

Tenåringen Ida Løkke-Sørensen elsker hørespill. – Vennene mine forstår ikke dette, sier hun. På søndag debuterer hun som radioteater-skaper i NRK P2.

Ida Løkke-Sørensen

Ida Løkke-Sørensen er ikke som andre ungdommer - hun rett og slett digger hørespill.

Foto: Rodao Garmiany

Da NRK Radioteatret inviterte unge til å lage LydDrama , var ikke Ida Løkke-Sørensen vond å be. Det resulterte i stykket «Mysteriet på Kirkøy», som sendes på NRK P2 søndag kl. 15.

– Jeg er nervøs, men vet ikke helt hvorfor. Det er jo ikke noe mer jeg kan gjøre nå, sier Ida Løkke-Sørensen.

Stykket hennes er et av de som får bli spilt på radioen. Selve vinneren blir kåret neste søndag i Radioteatret.

Hun har laget «Mysteriet på Kirkøy» som handler om tre venninner som får låne en hytte i påsken. På veien dit stanser de og oppdager en gammel hytte. Det finnes mange kampesteiner rundt hytten, noe de synes er veldig rart. Snart begynner det å skje mystiske saker og ting,

Ida kom på ideen til hørespillet sommeren for to år siden mens hun ferierte på Hvaler.

– Jeg var på en hytte, og fikk høre om Kirkøy som er like i nærheten. Jeg reagerte på dette navnet, og syntes det var mystisk. Jeg tenkte da at dette passet inn i en krim-historie, sier hun.

– Stort å sitte i regissørstolen

Nå har Ida vært i NRKs radioteaterstudio og spilt inn krimmen.

– Jeg var hos Radioteateret og fikk frisert den. Jeg måtte kutte litt i starten og slutten for å få plass til alt i ett program. Jeg fikk hjelp med å legge på noen lyder. Flaggermus-lyd er for eksempel ikke så lett å finne, og jeg fikk hjelp med å lete fram lyden.

– Det føltes helt utrolig. Det er en av de beste dagene jeg husker. Det var stort å sitte i regissørstolen med to kjente lydmenn som jeg beundrer.

Ida Løkke-Sørensen

Ida har laget radioteater-programmet sitt her. Oppgaven var å lage et hørespill, skrive manus, velge skuespillere, spille inn replikker, legge på lyd og musikk, samt redigere alt til et ferdig lyddrama.

Foto: Rodao Garmiany

Ida har hørt på radioteater og lydbøker siden hun var barn. Hun syns det er ille at hørespill-programmet Lørdagsbarnetimen er tatt av lufta i NRK.

– Det er helt grusomt, helt forferdelig. Jeg trodde de tullet, og kunne ikke skjønne hvorfor det ble lagt ned. Det er så mange små barn som går glipp av noe viktig nå. Det er en så veldig fin måte å få inn litteratur på – å høre det, sier Ida Løkke-Sørensen.

– Hva sier vennene dine til at du er så opptatt av hørespill?

– De sier: Hørespill? Hva er det? Det er ingen som vet hva det er, og de syns det høres fælt ut. De har ikke nok fantasi, tenker jeg. De ler litt av meg som ikke har musikk på iPod`en min – bare hørespill. Jeg tror kanskje ikke jeg burde vært født akkurat i den tidsalderen som vi er i nå, ler Ida.

– Vet det finnes kreativitet

Yngvil Kiran

Radioteatersjef Yngvil Kiran mener det fortsatt finnes mange kreative unge mennesker til å lage radioteater.

Foto: NRK / NRK

Radioteatret inviterte norske ungdomskoleelever til å lage hørespill fordi de trodde det fantes mye kreativitet blant dagens unge. Dessuten er disse elevene aktive på nett.

–Vi vet at barn og unge har masse fantasi og ideer, noe de viser i mange sammenhenger. Mange ungdomsskoler har enkle lydstudioer som elevene elsker å bruke. Mange har til og med slikt utstyr hjemme. Vi gjerne vil åpne unges ører for hørespillets fantastiske verden, og gjerne stimulere dem til å bli gode lyttere, sier Yngvil Kiran som er Radioteatersjef.

Scenekunstbruke og Radioteatret startet et samarbeidsprosjekt for et års tid siden, og det ble lansert for alle landets ungdomsskoleelever. Det kom inn i alt rundt 50 bidrag til konkurransen.

Deltakerne kunne laga hva de ville – kiminalstykker, komedier, grøssere. Så skulle juryen plukke ut en vinner som så skulle spilles inn med profesjonelle krefter og sendes på radio. Vinneren kåres neste søndag.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.