Hopp til innhold

Fant ukjente Dracula-notater

Forfatteren Bram Stokers 100 år gamle dagboknotater ble ved en tilfeldighet funnet i et privat hjem i England.

Slottet til Dracula

Draculas slott i landsbyen Bran, 200 km nord for Bucuresti. Slottet er i dag en av Romanias mest populære turistattraksjoner.

Foto: DANIEL MIHAILESCU / AFP

De ukjente dagboknotatene stod ubemerket i bokhyllen til forfatterens oldebarn, i hjemmet på Isle of Wight i England, skiver CNN.com .

Den lille, tynne boken var umerket, og har stått i bokhyllen sammen med andre bøker i minst ett år, før de ble oppdaget.

Christopher Lee som Dracula

Skuespiller Christopher Lee i sin glanstid som Dracula.

Foto: Hammer Films / SCANPIX

Dagboken inneholder mange notater om romanen «Dracula», samt en del andre notater om andre historier. Stoker begynte å skrive dagboken i 1871, i sin ungdom. Da hadde han studert ved Irlands Trinity College, og hadde jobb ved Dublin Castle.

Notatene inneholder til nå ukjente opplysninger om den berømte forfatteren, som har laget en av tidens største skrekkromaner. Hovedpersonen Grev Dracula har inspirert til både filmer, tegneserier, spill og bøker i hopetall.

Inspirasjon til Dracula

Steve Billington som Dracula

Steve Billington som Dracula, i rumensk filmatisering i 2002.

Foto: Emanuel Parvu/Castel film / REUTERS

På denne tiden var forfatteren tidlig i 20-årsalderen, og det skulle gå mer enn et tiår før forfatteren fikk inspirasjonen til å skrive om den blodtørstige greven Dracula.

Den siste delen av dagboknotatene er datert i 1881, og hinter om en hovedperson som han ville bruke i romanen «Dracula».

Bram Stroker døde før grev Dracula ble berømt internasjonalt, gjennom filmatiseringen av boken i 1930.

Svært personlig

Dacre Stoker

- Dette er helt utrolig, sier Dacre Stoker om funnet av dagboken.

Foto: PIERRE VERDY / AFP

– Bram hadde en vanskelig barndom. Han var ensom, og tenkte mye på døden som ung gutt, da han kjempet mot en udiagnostisert sykdom, sier Dacre Stoker.

Notatene består dessuten av romantiske dikt.

– De fleste forbinder ikke Bran Stoker med å være romantisk, men det er noen svært romantiske ting her, sier Dacre Stoker, som er den kjente forfatterens grand-nevø og fetter til Dobbs.

Fra loftet

Dagboken har mest sannsynlig havnet i bokhyllen, etter å ha blitt hentet ned fra loftet sammen med andre gjenstander som Stoker-familien har oppbevart i et århundre. Slik havnet den i oldebarnet Noel Dobbs bokhylle.

En person som jobbet med et bokprosjekt om Stoker, kontaktet Dobbs for å spørre om han kjente til noen av sin berømte slektnings notater. Det var da Dobbs virkelig så seg rundt i huset, og til slutt oppdaget den lille boken, som viste seg å være signert Abraham Stoker, eller Bram Stoker.

Dacre Stoker er professor og forfatter, som tidligere har skrevet en bok om Bram Stoker. Han har foreløpig delt noen utdrag fra boken, med CNN.com.

– Helt utrolig

Da Dacre ble klar over at notatene hadde blitt oppdaget, ba han fetteren om å sende ham bilder av noen av sidene i boken, og da han fikk se dem tenkte han at dette var helt utrolig.

– Dette er helt utrolig. Jeg ble veldig overrasket da jeg fikk se dem med egne øyne. Det er skrevet så lite om Bram. Både familien hans, de lærde og den harde kjernen av fansen, har lurt på hva det var som fikk ham til å skrive «Dracula». Og tenk at her har vi faktisk svært mange ledetråder foran oss, sier Dacre Stoker

I april neste år er det 100 år siden den verdenskjente forfatteren døde. I mars er det planlagt å gi ut en bok med nettopp disse ledetrådene.

Boken har fått arbeidstittelen «The Lost Journal», forteller Stoker, som har jobbet med flere eksperter på Bram Stoker for å lage boken.

Boken inneholder også folkloristisk materiale fra Irland, som er Stokers hjemland, og hvor forfatteren lot seg inspirere til sitt øvrige forfatterskap.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters