Hopp til innhold

Etterforsker Gunnarstranda er tilbake

Kjell Ola Dahls kriminalbok om heltene Gunnarstanda og Frølich er tilbake på et kvalitetsnivå der de hører hjemme. "Kvinnen i plast" nærmest krever å bli lest.

Kjell Ola Dahl

Kjell Ola Dahl har utgitt en rekke kriminalromaner om politietterforskerne Gunnarstranda og Frølich.

Foto: Jo Michael

Det hender ikke så ofte lenger at kriminalbøker nærmest krever å bli lest – ikke blott som effektiv tidtrøyte eller for sitt gode plott og sin spennende fortelling, men også for sin litterære kvalitet, sitt språk og sin relevans for oppegående mennesker i virkelige liv.

Kvinnen i plast
Foto: Gyldendal

Kjell Ola Dahl har helt siden han skrev de første bøkene om grinebiteren Gunnarstranda og hans kumpaner i oslopolitiet vært en av dem som har gjort krav på oppmerksomhet for sine gode romaner – uavhengig av sjanger. At de samtidig har vært spenningsfylte kriminalhistorier har nærmest fungert som bonus.

Overvåkning

På den bakgrunnen er det både befriende og gledelig å lese ”Kvinnen i plast”, Dahls nyeste bok, der Frank Frølich, Gunnarstrandas favorittundersått, lenge får spille hovedrollen mens sjefen dyrker hage- og Guinnes-gleder på hytta.

Det er med andre ord sommer i Oslo, det er natt og Frank Frølich sitter i en alt for varm bil og venter ut en mistenkt ved navn Kadir Zahid, mistenkt for mye. Historien får sitt første vendepunkt i det en ung kvinne kommer for å besøke den samme Zahid. På veien ut igjen plukker Frølich henne opp, finner kokain i vesken hennes. Hun heter Veronika Undset og tro om hun ikke også er forlovet med Frølichs gamle venn Karl Anders.

Nødvendighet

Kjell Ola Dahl makter som mange ganger før å skape et rammeverk og et plott der alt er uhyre innviklet og få ting er det de ser ut til å være. Mens Gunnarstranda, Frølich og kollegene nøster seg inn mot en kjerne som utgjøres av om kvinneforakt og -hat, er leserne med på en reise som preges av nødvendighet mer enn overraskelser og fikse grep. Slik oppstår også den relevansen jeg snakket om i starten.

Høy kvalitet

Med denne boken er Kjell Ola Dahl også tilbake hos sitt gamle forlag. Uansett årsak er det en glede å ha så vel forfatteren selv, som hans helter Gunnarstanda og Frølich tilbake på et kvalitetsnivå der de hører hjemme.


Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.