Hopp til innhold

Drømmen om en bok

Stadig flere betaler av egen lomme for å få oppfylt forfatterdrømmen.

Bøker

I USA kommer det ut flere bøker på betalingsforlag enn tradisjonelle forlag.

Foto: www.colourbox.com

Etter å ha fått nei fra vanlige forlag, tok Solveig Guttormsen Haslie med manuset til Kolofon, et forlag som lar hvem som helst få utgi en bok, så lenge forfatteren selv dekker kostnadene. Solveigs bok heter "Charterfamilien", og handler om selvopplevde historier fra Gran Canaria.

- Jeg har gjort dette for å få oppfylt en drøm. Jeg ser ikke på meg selv som en forfatter, jeg har for stor respekt for forfattere til å gjøre det. Men jeg har alltid hatt lyst til å skrive en bok, og når har jeg gjort det! forteller Solveig til Bok i P2.

Hør Bok i P2-reportasjen her

En økende trend

Og Solveig er ikke alene om å ty til betalingsforlag for å få utgitt tekstene sine. På Kolofon kommer en rekke forfatterspirer, og etter hvert har også flere akademikere valgt denne utgivelsesformen i stedet for andre forlag, som fredsforsker Johan Galtung og jusprofessor Carl August Fleischer.

I USA i fjor ble det utgitt flere bøker på betalingsforlag, enn på ordinære forlag. I Danmark rekrutterer de tradisjonelle forlagene forfatterspirer fra betalingsforlagenes bestselgerlister.

- Ikke seriøs litteratur

- Drømmen om å utgi en bok har jeg hatt hele tiden. Jeg liker å formidle og underholde folk, sier Solveig Guttormsen Haslie.

- Det er mange som vil si at hvis et etablert forlag ikke vil utgi boken, da er det ikke bra nok?

- Det kan godt hende. Men jeg har ikke tenkt seriøs litteratur. Jeg har tenkt ren underholdningslitteratur. Hvis jeg taper en del tusen på dette, så gjør det ingenting. Jeg har fått oppfylt drømmen min. Det er det viktigste for meg, sier Solveig.

Hva synes DU om betalingsforlag? Er bøker utgitt på betalingsforlag gode nok? Diskutér under.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.