Hopp til innhold

Bookerprisen til Hilary Mantel

Den prestisjetunge britiske Bookerprisen går i år til forfatteren Hilary Mantel for boka Wolf Hall - en historisk roman fra Henrik VIIIs hoff.

Hilary Mantel fikk Bookerprisen 2009
Foto: Luce Macgregor / Scanpix/Reuters

I øyeblikket flyr jeg lykkelig gjennom lufta, sier Mantel.

Hør reportasje: Kulturnytt. 7. oktober: Bookerprisen til Hilary Mantel

Ved siden av de tidligere Bookerpris-vinnerne A.S Byatt og J.M Coetzee, var prisvinneren allerede en av favorittene til Booker-prisen for skjønnlitteratur før uttdelingen i London tirsdag kveld. Hun har høstet gode kritikker for romanen Wolf Hall.

Handlingen i romanen er lagt til Henrik VIIIs regjeringstid i første halvdel av 1500-tallet, og er for en stor del sentrert omkring kongens rådgiver Thomas Cromwell.

Lederen for juryen, James Naugtie, beskriver boka som en moderne roman som tilfeldigvis foregår på 1500-tallet, og trekker frem forfatterens utforsking av skjæringspunktet mellom psykologi og storpolitikk.

Kritiker i Aftenposten, Ingrid Brekke, mener den er så full av detaljer at det blir en roman for spesielt interesserte:

- Det er en bok full av historiske detaljer og beskrivelser og ikke minst uttallige personer, så det er vanskelig å henge med i svingene hvis man ikke har lyst til å gå for fullt inn i dette, sier Brekke.

Drahjelp fra Tudors

TV-serien "Tudors", som nylig ble vist på NRK, kan likevel komme til å gi boka drahjelp her i landet. Mange har sett Jonathan Rhys-Meyers i rollen som Henrik VIII, og blitt kjent med karaktererene som omgav ham, bl.a rådgiveren Thomas Cromwell spilt av James Frain.

- Helt sikkert, for hvis man kjenner litt til miljøet, så er denne romanen helt fantastisk, sier Brekke til NRK Kulturnytt.

- Spesielt hovedpersonen Cromwell er levende skildret. Han starter på bånn og jobber seg til topps fordi han er intellegent og lærd. Han en empatisk mann som er lett å like, og blir en kontrast i forhold til all kynismen, maktkampen og intrigene ved hoffet, sier Ingrid Brekke.

Bookerprisen, engelskspråklig litteraturs høyeste utmerkelse, er på 50.000 pund (Ca 500.000 kr), og går til en romanforfatter fra Storbritannia og tidligere britiske kolonier, eller Irland.

I fjor gikk prisen til den indiske forfatteren Aravind Adiga, for boken "The white tiger" ("Hvit tiger").

LES: Anmeldelse: Hvit tiger

Ape nominert

Cheeta, Palm Springs

Apen Cheeta kunne ha blitt første ape til å få Bookerprisen

Det var det en sensasjon da "Selvbiografien" fra verdens eldste sjimpanse, Cheeta, ble nominert til Bookerprisen i sommer. Den har vært blant bestselgerne på listen over de nominerte. Men, "Me,Cheeta" kom ikke videre fra den første nominasjonslisten.

LES: Sjimpanse om sitt liv i Hollywood

Favoritt

Den britiske avisen The Independent trakk tidlig frem Hilary Mantel som største favoritten. Hun er på den såkalte "Shortlist", der seks bøker er valgt ut fra en "Longlist" bestående av 13 bøker.

A.S. Byatt: "The Children’s Book"
J.M. Coetzee: "Summertime"
Adam Foulds: "The Quickening Maze"
Hilary Mantel: "Wolf Hall"
Simon Mawer: "The Glass Room"
Sarah Waters: "The Little Stranger"

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.