Hopp til innhold

Blander fakta og fiksjon

Kjartan Fløgstads nye roman Grense Jakobselv skaper debatt. Kan vi stole på en forfatter som benytter upålitelige fortellere? spør litteraturkritikere.

Kjartan Fløgstad

Kjartan Fløgstad får blandet mottakelse av sin siste bok.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Hør: Bok i P2 - spesialsending om Fløgstads bok

Les anmeldelse: Grense Jakobselv

Handlingen i boken foregår i det akademiske miljøet i Tyskland før andre verdenskrig. Romanen beskriver forholdet mellom den borgerlige eliten og nazismen både før, under og etter krigen. Ifølge denne romanen er det nettopp denne eliten som var årsak til nazismens framvekst.

Blander historie og fantasi

Men problemet med boken er at mye av handlingen er oppdiktet. Dette mener forfatteren selv ikke er et problem.

- Jeg har laget en formel, som er slik at oppdiktede personer i boken er oppdiktet, historiske personer er historiske. Når de oppdiktede og historiske personene møtes så er møtene også oppdiktet, sier forfatteren Kjartan Fløgstad.

Fløgstad ønsker å vise at det var det dannede borgerskapet i Tyskland som førte til at nazismen vokste fram. Forfatteren viser også hvordan denne sosiale gruppen klarte å beholde sin sterke posisjon etter at krigen var over.

- Upålitelige fortellere

Kritiker Kai Skagen har anmeldt boken for Dag og Tid, og mener at Fløgstad har kalt gitt boken tittelen "Grense Jakobselv" for å hentyde til et fraflyttet og mennesketomt sted på grensen mellom to verdener, som er befolket av agenter med dobbel identitet og militærpersonell.

Han mener at romanen, som har to fortellere - den ene er tysker,og den andre er nordmann - er upålitelige.

Kunstnerisk frihet

Lasse Midttun

Lasse Midttun, kritiker i Morgenbladet i Bok i P2-studio.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Men kan ikke en romanforfatter dikte fritt?

- Jo, men hvis vi skal se historiebildet som fri diktning blir det en historie om hvordan en nazist lyver, og det har vi jo hørt før, sier Skagen.

Leif Ekle, som er Bok i P2s kritiker, mener derimot at Fløgstad må gjøre som ha gjør, nettopp fordi dette er en skjønnlitterær roman. Dette er ingen historisk roman, mener han.

- Det som er problematisk er at noen fakta holdes unna for å få frem andre fakta. Fløgstad, er nok mest ute etter å ryste oss, sier Ekle.

Også Lasse Midttun, litteraturkritiker i Morgenbladet, mener at fortellerne i boken er upålitelige.

- Jeg synes det er sider ved boken som ikke er troverdigen ok til at jeg bare kan lese dette som en roman, sier Midttun.

Lasse Midttun

Kritikerne Lasse Midttun og Leif Ekle diskuterer Fløgstads nye bok.

Foto: Hilde Bruvik / NRK


Hvem var egentlig nazistene?

Fløgstad vil på sin side gi oss en tankevekker med boken sin.

- Som så mange andre trodde jeg at det var pøbelen som var ansvarlig for nazismen, men det var folk med embetseksamen som utformet rettningslinjene for Holocaust. Dette er ikke en idehistorisk avhandling, men en roman som prøver å beskrive dette i forhold til folk som opplever andre verdenskrig og tiden etter, sier han.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.