Hopp til innhold

Kapret ungdomskole-leserne

Debutanten Terje Torkildsen vant de unge lesernes interesse, og stakk av med U-prisen som er ungdommens egen bokpris. Dette til tross for at mange har rynket på nesen over det til tider grove språket i boken

Terje Torkildsen

Terje Torkildsen på scenen etter å ha blitt kåret til vinner.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

HØR: Pegasus på festivalen - bøker for barn og unge

Hør: Prisvinner Terje Torkildsen om å skrive for ungdom

Det er skoleklasser over hele landet som har kåret vinneren, og prisen ble delt ut under litteraturfestivalen på Lillehammer. Torkildsen har med dette overbevist landets ungdomskoleelever om at spenningsromanen ”Marki Marco”, er årets beste. Her er både kjærlighet og action viktige ingredienser, og språket i boken er dessuten på de unges premisser.

- Jeg er veldig glad for å ha vunnet prisen, og dette inspirerer meg virkelig til å skrive mer, sier Terje Torkildsen etter å ha kommet ned igjen fra scenen med trofeet under armen.

Nynorsk eller bokmål?

Årets prisvinnerbok er på nynorsk, men det virker ikke som om det har noe å si for de unge leserne om boken er på bokmål eller nynorsk, ifølge Bjarte Bakken i ”Foreningen Les!”, som står bak kåringen. Selv om de fleste skolene som var med på å bestemme årets vinnerbok bruker bokmål, valgte de altså en nynorskbok som favoritt.

- Målformen betyr ingenting for leserne. Det er selve innholdet som avgjør om de unge foretrekker en bok framfor en annen. Hvis de mener at boken er god, glemmer de hvilket språk den er på, sier Bakken.

Bakken legger til at kriterier som pleier å bli tatt hensyn til når elevene skal velge favorittbok at den helst ikke må ha noen dødpunkter, at teksten må ha et ungdommelig språk og at boken ikke er for lang å lese.

- Dette er både guttene og jentene helt enige om, viser det seg. De er også opptatt av at de som har lese-vansker skal kunne ha utbytte av boken, sier han.

Lov med banning

Prisen ble første gang delt ut på Lillehammer i 2007. Det er ”Foreningen Les!” som sammen med litteraturfestivalen står bak denne kåringen av ungdomsbøker. U-prisen ble delt ut på Kulturhuset Banken kl. 14 i ettermiddag, der alle de fem nominerte forfatterne var samlet.

Tidligere har forfatteren bak bøkene om Pitbull-Terje også vunnet prisen, og han var til stede under utdelingen. Han mener at de unge tåler et ganske tøft språk i bøkene, og at det kanskje er med på å identifisere seg med personene i boken. Han synes derfor språket i bøkene som de skal passe til den språkbruken som de selv kjenner.

- Det er klart at det må være noe banning i bøkene, for det er faktisk slik virkeligheten er, sier Lund Eriksen.

Også årets prisvinnerbok ”Marki Markco” har fått kritikk fra den voksne delen av befolkningen for å være i groveste laget for unge.

Boken er en spenningsroman for ungdom, og både kjærlighet og action er viktige ingredienser.


Skoleelevene bestemmer

Sju klasser fra hele landet blir valgt ut til å være i juryen. Hver av klassene stemmer frem den boken som de synes er best. Dette skjer i regi av Den kulturelle skolesekken, og klassene blir valgt ut blant sju fylker. Dette går på rundgang, slik at alle skoleelever i landet har mulighet for å være med.

Skoleklasse-elevene får i alt fem bøker å lese, som er valgt ut av en nominasjonsjury. En av bøkene må være en bildebok, de andre fem er rene ungdomsbøker. Så er det opp til klassene å lese bøkene.

De får med seg en profesjonell kulturkritiker som hjelper dem med å finne hvilke kriterier som skal være for å bli beste bok. Det er altså klassen selv som velger kriterier.

Ifølge Bjarte Bakken i ”Foreningen Les!” er ungdommene opptatt av at bøkene de leser må være spennende, humoristiske og gi både en følelse av adspredelse og orginalitet.

- Elevene synes det er viktig å kjenne seg igjen i historiene, men også at det skjer noe helt nytt, sier Bakken.

Til slutt er det en storjury som består v to elever fra hver av skolene, som stemmer fram en vinner. Alt blir altså avgjort av de unge.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters