Hopp til innhold

India preget årets London-messe

Med mer enn 80 forlag og et 40-talls forfattere tilstede la India et sterkt preg på årets bokmesse i London.

Bokmessen i London 20. april 2009

Slik så det ut under bokmessen i London i år.

Foto: CARL DE SOUZA / AFP

India var hovedfokusland under årets bokmesse i London, der forleggere fra hele verden møttes denne uken for å selge og kjøpe rettigheter til bøker, filmer og TV-serier. Messen er ingen publikumsmesse, men et treffpunkt for rettighetsforhandlere, agenter og forleggere. Om lag 50 arrangementer hadde India som tema, og blant kjente indiske forfattere på messen var Vikram Seth og Anita Nair.

Vikram Seth

Vikram Seth på bokmessen i London.

Foto: Leif Ekle / NRK

Det er et paradoks at indisk litteratur er godt kjent i Europa og USA, men at så få indisk-språklige forfattere når ut til et bredt publikum. Det er først og fremst de engelsk-språklige forfatterne om nettopp Vikram Seth, Rohinton Mistry, Arundati Roy og for ikke å snakke om Salman Rushdie som er kjent i verden utenfor India. Men indiske forfattere har en stor utfordring i dette landet som har over 20 offisielle språk. Blant landets en milliard innbyggere er det mange analfabeter og svært mange fattige som ikke er i stand til å kunne betale noe særlig for en bok.

Men India er et land på vei opp; det gjelder både økonomisk, teknologisk og ikke minst kulturelt. Filmen ”Slumdog millionaire”, som bygger på en bok av Vikas Swarup, ble Oscar-belønnet, og i fjor fikk Aravind Adiga Booker-prisen for romanen ”Hvit tiger”. British Council, som feirer 75-årsjubileum i år, og som blant annet arbeider for å fremme kulturformidling på tvers av landegrenser, var med-arrangør til India-satsingen på London Book Fair.

Stor interesse for Gaza-bok

Nærmere 100 norske forleggere var på messen med intensjon om å selge egne bøker eller sikre seg rettighetene til utenlandske bøker. Under messen var det stor interesse for boken ”Øyne i Gaza” som kommer på Gyldendal forlag til høsten. Den er skrevet av legene Erik Fosse og Mads Gilbert, som arbeidet på Gazastripen fra 31. Desember 2008 til 11. januar i år, under Israels angrep. I tillegg til den akutte legehjelpen de kunne gi, ble de øyenvitner som kunne rapportere om krigen til vestlige medier. Agent Eirin Hagen, som selger bokrettighetene for Gyldendal forlag, hadde med seg et utdrag av boken på engelsk som hun presenterte for utenlandske forlag. Boken er allerede solgt til det svenske forlaget Ordfront, og både tyske og engelske forlag har meldt sin interesse.

Liten nedgang å spore

Selv om en del av seminarene på messen fokuserte på hvordan man skal selge og promotere bøker i økonomiske nedgangstider, var det lite som tydet på at krisen har nådd bokmarkedet. Deltakelsen på messen har gått ørlite ned, det skyldes i første rekke at færre amerikanske forleggere er med. Det er fremdeles stor etterspørsel etter norske bøker, ifølge Gina Winje i NORLA, som er kontoret for norsk litteratur i utlandet.

Forfattermøter

Om bokmessen i London først og fremst er en handelsmesse, glimret flere forfatter-storheter med sitt nærvær. Blant dem var Umberto Eco, Sarah Waters, James Patterson og William Dalrymple.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor