Hopp til innhold

Alternative lesetips til påsken

Her er noen tips til påske-lektyre, for deg som ikke bare vil lese krim.

Hund

Synes du det blir litt vel mye krim i påsken? Få lesetips her!

Foto: Colourbox

Programleder Annelita Meinich i Norges eneste riksdekkende poesiprogram - Diktafon - har en spesiell diktbok som hun gjerne tar med seg i sekken denne påsken.

– Hver påske må jeg gjøre nøye avveininger i forhold til hvilke bøker som skal med i sekken. Selv innenfor lyrikkgenren finnes nemlig for omfangsrike bøker for mine skuldre; som for eksempel aktuelle Terje Dragseths «Bella Blu » eller Håvard Rems «30-40-50».

Annelita Meinich

Programleder i Norges eneste riksdekkende poesiprogram - Diktafon - Annelita Meinich.

Foto: NRK
Jon Fosses Stein til Stein

«Stein til stein»

Foto: Samlaget

– Diktboken jeg tar med meg i sekken i år, er den letteste av alle lette: Jon Fosses «Stein til stein. 39 dikt og 1 salme» . En snøhvit smal bok, som ikke veier mange grammene, til tross for steinene i tittelen, og dypet i tekstene. De 39 diktene og den ene salmen, om hav og vind og fjell og gløymsle, skal jeg mumle meg halvhøyt igjennom, gang på gang på gang, med sansene åpne for naturen.

– Det gir innsyn og mening, og faktisk lys glede over å være til i verden, å folde hendene rundt denne boka. Det skal jeg gjøre i påsken!

Øyvind Holen

Tegneserieskaper, forfatter av «Donald-landet», og journalist Øyvind Holen.

Foto: Pressefoto, Ny Tid

Øyvind Holen, tegneserieskaper og journalist, vil anbefale en tegneserie til påske.

– Robert Kirkman, Charlie Adlard m.fl.: «The Walking Dead: Compendium 1 og 2».

– Tv-serien «The Walking Dead »er blitt en oppsiktsvekkende suksess i USA, hvem skulle ha trodd at en bekmørk historie om livet etter zombieapokalypsen skulle danke ut American Idol i seertall? Mye av grunnen ligger i den solide historien som ligger til grunn, tegneserien med samme navn.

– Disse to bøkene samler rundt 2000 sider med hjerteskjærende zombiedramatikk. Med denne på nattbordet trenger du ikke noe påskekrim.

Knut Hoem byline

NRKs bokanmelder Knut Hoem.

Knut Hoem, litteraturanmelder i NRK, anbefaler en bok av Ferdinand von Schirach: «Collini-saken», oversatt av Sverre Dahl.

Collini-saken

«Collini-saken »

Foto: Gyldendal forlag

– Forsvarsadvokaten Ferdinand von Schirach skriver historier om skyld og forbrytelser basert på det han opplever i rettssalen. Nå foreligger hans første roman ”Collini-saken”. Her skriver han for første gang om forbrytelser begått i Hitlers Tyskland, og om hvordan det tyske rettssystemet beskyttet nazister i etterkrigstiden.

– Det kan høres tungt og trist ut, men er det ikke. Von Schirach har rappet den knappe stilen fra Hemingway og det kompliserte i å vurdere et menneskes skyld fra Franz Kafka.

– Dette kombinerer han med mange humoristiske og kjærlige skildringer av livet til en ung advokat i dagens Berlin. Anbefales!

Arild Jonsjord

Arild Jonsjord i Bokprogrammet.

Foto: Leif Ekle / NRK
Forsoningen

«Forsoningen»

Foto: Arneberg Forlag

Arild Jonsjord i Bokprogrammet på NRK, anbefaler romanen «Forsoningen» av Fred Uhlman.

– Denne perlen av en bok finnes i pocket og er så tynn at du kan ha den med uansett hvor du drar på påskeferie.

Boken er den tysk-engelske forfatteren og malerens debutbok og samtidig den eneste romanen som han har skrevet. «Forsoningen» ble utgitt i 1960.

– Dette er en gripende historie om vennskapet mellom to gutter før annen verdenskrig, den ene er jøde, den andre tysk aristokrat.

Anne Cathrine Straume

NRKs bokanmelder Anne Cathrine Straume.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK
Annas Himmel

«Annas Himmel»

Foto: Cappelen Damm

Litteraturanmelder Anne Cathrine Straume, har valgt ut en barnebok.

– Sprakende i dype farger og med en utforsking av livets helt store spørsmål, er Stian Holes nye bildebok «Annas himmel» vidunderlig vakker. Hole overlater mer og mer til oss som betrakter; teksten er knappere enn i bøkene om Garmann, men nærværet i fortellingen den samme.

– Boken utfordrer forestillingsevnen hos både store og små, og er genuint gjennomført fra første til siste side. Et kunstverk!

Siss Vik

Siss Vik i Bokprogrammet.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

– Det er sjokkerende å lese om kvinnesynet og de reglene kvinner underkastes i dette rike og konservative samfunnet, men man ser også hvordan mennene lider under den sterke segregeringen mellom kjønnene, og at små endringer er underveis.

Child 44

«Child 44 »

Foto: Grand Central Publishing

– I Smiths bøker er det stort sett snø og iskaldt, mens i Ferraris’ bøker er det konstant stekende hett og svett. Begge bøkene tar deg med i fantasien til hvordan det er å leve i et totalitært regime. Det er lærerikt på mange plan, og spennende lesning.

– I årets påskeferie synes jeg du skal kaste deg over to krimbøker som tar deg med til helt nye steder.

– Britiske Tom Rob Smith har nylig fullført sin spenningstrilogi fra Stalins Sovjet. Han tar oss med bak jernteppet, til et overvåkningssamfunn der staten heller sender uskyldige mennesker i fengsel enn å innrømme feil. I første bok, «Barn 44», er etterforsker Leo Demidov en pliktoppfyllende offiser i sikkerhetspolitiet. Men hans lojalitet slår sprekker når en rekke funn av drepte barn blir dysset ned av hans overhoder i politiet.

Rød Sand

«Rød Sand »

Foto: Gyldendal

– Amerikanske Zoë Ferraris skriver fra en helt annen side av jordkloden, nemlig Saudi-Arabia. Men hun har også en etterforsker som i utgangspunktet er vanskelig for en vestlig leser å identifisere seg med.

– Nayir ash-Sharqi er en rettroende palestinsk ørkenguide som blir bedt om å undersøke omstendigheten rundt liket av en rik, ung kvinne. Er det selvmord, ulykke eller mord?

Kulturstrøm

  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.