Hopp til innhold

«Hjernevask»: Nå kommer boka som går lenger

Harald Eia og Ole Martin Ihle følger opp suksesserien «Hjernevask» med bok. Forfatter Ihle tror ikke boka skaper like mye oppstuss som serien, til tross for at den går lenger.

Harald Eia

Harald Eia og Ole Martin Ihle lager bok av «Hjernevask»

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

«Hjernevask» har vært vinterens mest omtalte program og manusforfatter Ihle har tro på at publikum er klare for enda mer om arv og miljø.

– Grunnen til at vi valgte å lage en bok er at vi satt på så mye stoff som vi ikke fikk brukt på tv. Dessuten er det i god BBC-tradisjon at man følger opp et program med bok, så vi kunne jo ikke være dårligere, forteller Ihle til NRK.no.

Se: Hjernevask 6:7

Les: Knut Olav Åmås presiserer

Går enda lenger enn serien

Boka er satt som hovedbok i Bokklubben og vil med det nå et stort publikum. Men Ihle tror ikke boka kommer til å skape like mye rabalder som serien, til tross for at den går enda lenger.

– TV er et mye kraftigere medium, så til tross for at vi går lenger med de samme temaene som i serien, tror jeg den store debatten rundt temaene i «Hjernevask» er over. Serien er i seg selv veldig mild i uttrykket, men uansett tviler jeg på om boka vil sette i gang debatten på ny.

Les: Viser kranieform intelligens?

Blir ikke mer «Hjernevask»

Etter suksessen med «Hjernevask» har mange forventet en ny sesong. Ihle tviler på at det kommer til å skje.

– Det kommer til å være veldig vanskelig å følge opp «Hjernevask». Jeg vil ikke si at vi har brent broer til forskningsmiljøet, men det er liten tvil om at norske forskere ville vært mye mer skeptiske til å bidra etter alt som har skjedd.

Konfliktløs oppfølger

En oppfølger vil i følge Ihle bli en slappere affære enn hva publikum har fått servert i år.

– Skulle vi gjort en oppfølger, måtte det i så fall vært en serie helt uten konflikt. Det hadde ikke blitt på langt nær like interessant, så det ser ut som jeg må finne på noe annet til neste år, avslutter den debuterende forfatteren.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters