Hopp til innhold

Strøken debut fra Moddi

Forventningene har vært store siden Moddi imponerte med sine spillejobber under bransjetreffet by:Larm og Øyafestivalen i 2008. Albumet «Floriography» er nå sluppet, og det går år mellom norske debuter av dette kaliberet.

Moddi
Foto: Hilde Mesics

Det skjer ting i de nordnorske rockemiljøene for tiden. Kråkesølv ble nye yndlinger på høsten i fjor. Og de ulmende forventningene til Moddis første album blir nå innfridd så til de grader at en blasert anmelder nærmest blir rørt til til tårer. For «Floriography» er et imponerende debutarbeid, på mange måter. Fryktløst gyver Moddi løs med det han har av sprukken og guttaktig vokal.

Desperate shanties?

Moddis fulle navn er Pål Moddi Knutsen. Han er 22 år gammel og kommer fra bygda Medby på Senja. Låtene på «Floriography» er blitt til over en femårsperiode. Her forenes nordnorske visetradisjoner, et klassisk singer/songwriter-uttrykk, kammerpop og storslagen rock. Sjøl trakterer Moddi trekkspill og akustisk gitar. Sammen med piano, stryk og sparsommelig perkusjon bygges låtene fra det nærmest lydløst hviskende opp til rungende soniske utladninger. Kanskje er dette en form for desperate og moderne shanties?

Storslagent og intimt

Gjennomgående tuktes store følelser og klanger med en sjelevrengende lidenskap. Moddis musikk er både storslagen og intim på samme tid. Å kombinere det enkle og nære med det dramatiske og nesten pompøse på denne måten, er nærmest en bragd. For «Floriography» er høyspent og teatralsk, men uten å bikke over i det tilgjorte. Man tror på Moddi og hans poetiske og smått mystiske tekster, uten at det er så godt å vite hva han vil med dem.

«Floriography» er en bortimot sensasjonelt bra debutplate, der en overflod av godt materiale gjør at flere høydepunkter først fyres av mot slutten. Låtene føles først litt like og vanskelige å skille fra hverandre, men de vokser seg raskt til med litt lytting. Det åpne og lekre lydbildet, som puster av liv, er gjort av den islandske produsenten Valgeir Sigurdsson. Han har tidligere laget gromlyd for folk som Björk, CocoRosie og Ane Brun.

Gåsehud

Åtte av tekstene er på engelsk, fremført med en aksent som nesten tangerer det påtatte. Men språket til Moddi er fint og burde også treffe et internasjonalt publikum. Det ene innslaget på norsk, er Krokstav-emne, et dikt av Senja-poeten Helge Stangnes. Det er perfekt tonesatt av Moddi og blir den gåsehud-fremkallende avslutningen som trengs på en henimot plettfri plate.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.