Hopp til innhold

Bergensbanen danket ut gullrekka på Twitter

Den som fulgte den offentlige samtalen på Twitter fredag kveld, la merke til at det var den mer enn sju timer lange togreisen med Bergensbanen på NRK2 som fascinerte publikum.

Bergensbanen

Reisen med Bergensbanen fikk et helt nytt perspektiv da NRK2 sendte hele turen som tok 7 timer og 15 minutter.

Foto: Rolf M Sørensen, NSB

– Jeg har aldri fått Linus interessert i all verdens kattevennlige dyreprogrammer på Discovery, men Bergensbanen ser han på! skrev astrofysiker og forfatter Eirik Newth på Twitter i går kveld.

Og det varte ikke lenge før kommentator Marie Simonsen i Dagbladet kunne fortelle at også hennes katt hadde ligget på sofaryggen og fulgt togturen - i hvert fall fra Bergen til Ål.

– Hvem vil bli lokfører?

Men det var ikke bare katter som lot seg fengsle av togturen som hovedsaklig var sett fra lokførerens plass.

– Rekk opp hånda alle som nå vil søke på lokførerskolen, skrev TV2s Kari Hansmark, og flere svarte at det ville de gjerne!

Programmet ble sendt direkte i NRKs nett-tv, og det varte ikke lenge før all kapasitet på utenlandslinja var i bruk. Nordmenn i utlandet utgjør en trofast del av seerne, og turen i anledning Bergensbanens 100-årsjubileum var åpenbart interessant for dem som lengter hjem til fjord og fjell.

Seertall fra NRK2 vil ikke være tilgjenglig før mandag.

Folk: Bergensbanen

Kampen for å holde sporet åpent pågår hele vinteren.

Foto: Elin Helgheim / NRK

Løs fredagshumor

Det ble tvitret om steder toget passerte, musikken som ledsaget turen, om at frontruta på toget ikke var helt ren, og selvsagt satt humoren løst.

– Denne togturen er så inspirerende at jeg tar meg et svett NSB-rundstykke med gulost, skrev tekstforfatter Dagfinn Nordbø ved midnatt.

Neste fredag sendes nok NSB-klassikeren Sandvika – Oslo S. Også den tar 7 timer og 15 minutter.

Torbjørn Brandeggen, TV2 / Twitter

Vil ha programmet til odel og eie

Ønskene om å få laste ned programmet til egen datamaskin ble stilt til NRK flere ganger i løpet av kvelden. Det første kom allerede seks timer før programmet startet.

– Programmet er en strålend idé. Blir det mulighet til å laste ned sendingen i HD-kvalitet senere, spurte «Chris», og ble fulgt opp av «Superklar»:

– Enig.... denne hadde vært kuuuuul å kunne laste ned fra nrk.no. Please, NRK :-)

TV-redaktør Rune Møklebust ved NRK Hordaland var begeistret over interessen.

– Jeg hadde allerede på forhånd fått meldinger om at noen skulle rigge seg til med mat og drikke og «være med» på hele togturen, og derfor var det moro å lese samtalene på Twitter og på nrk.no underveis, og se at denne nokså spesielle TV-ideen slo an hos flere.

– Mildt sagt et langt program

Han hadde ikke tenkt på at noen skulle ville laste ned programmet til egen datamaskin for å kunne se det flere ganger, men vil gjerne imøtekomme seerne.

Dette er fantastisk, og som togelsker får jeg tårer i øynene av dette! Virkelig synd at jeg ikke fikk med meg hele! Min oppfordring er virkelig at dette må legges ut!

B.G. / Innlegg på NRK.no kl. 03.40

– Vi må se litt på det tekniske, det er jo mildt sagt et langt program, men forhåpentligvis har vi et tilbud ute tidlig i neste uke, sier Møklebust.

– Nå dobbeltspor! Kjenner det gamle suget etter trygg asfalt. Bergensbanen tar meg hjem, jublet Lillebjørn Nilsen på Twitter da toget kjørte inn på Oslo S litt over klokka 3 i natt, NRK2-tid.

Da hadde komikeren Freddy Kjensmo allrede kastet inn håndkleet for et-par timer siden:

– Nå tar jeg resten av turen fra sovevogna, god natt!

Programmet vil gå i reprise søndag 29.11. kl. 10.27 på NRK2.

Bergensbanen på vei ut av en tunnel.

- Blir programmet lagt ut som podkast slik at jeg har noe å se på neste gang jeg tar toget fra bergen til Oslo, spurte Geir Holen på Twitter.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK