Hopp til innhold

Blodtørste vampyrer inntar NRK

Vampyrfeberen har herjet bestselgerlistene både hos bokhandlerne og på kinotoppen det siste året. Siste tilskudd på blodsugerlisten er den populære TV-serien «True Blood».

true blood

True Blood er den største tv-suksessen fra HBO siden Sopranos. I rollene møter vi blant andre Stephen Moyer i rollen som Bill Compton.

Foto: HBO

true blood

Alexander Skarsgård spiller vikingvampyren Eric Northman i vampyrserien True Blood.

Foto: HBO

Blant tenåringene har det vært bøkene og filmatiseringen av «Twilight»-serien som har fenget mest, mens den svenske kultfilmen «La den rette komme inn» har rettet seg mot et mer voksent publikum.

På bare tre år har Stephenie Meyers «Twilight»-bøker ifølge New York Times blitt solgt i over 70 millioner kopier, og oversatt til 37 forskjellige språk.

LES OGSÅ: Ungjenter fengslet av «Twilight».

Siste tilskudd på stammen er den amerikanske TV-serien «True Blood,» som har premiere på NRKs nett-TV torsdag 1. oktober. Da sesong 2 hadde premiere på amerikanske HBO i juni, samlet serien fire millioner seere foran skjermen.

Fra og med torsdag kan du se serien helt gratis, og helt lovlig, på NRK.no. «True Blood » sendes også på NRK3 torsdager klokken 22.30.

Nett-TV: Se første episode av «True Blood» her! (Tilgjengelig i nett-TV i 14 dager)

Fra skurk til helt

Svenske Alexander Skarsgård har en av hovedrollene i serien, og gjør suksess som den tusen år gamle vikingvampyren «Eric Northman».

Men hvordan har blodsugerne blitt så populære, det er da ikke mer enn fem år siden Buffy Summers slaktet vampyrer i hopetall – når ble helterollene byttet om?

– Det startet allerede i 1976 med boken «Interview with the Vampire» av Ann Rice. Her endrer vampyren status fra å bare være skurk, til å også bli helten, sier forfatter og vampyrolog Arnfinn Pettersen til NRK.no.

LES OGSÅ: Voksne damer elsker ungpikebøker.

Han har skrevet boken «Vampyr! Blodsugende lik i litteratur og tradisjon» som blir utgitt på nytt denne høsten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tørrlagt blodsuger

Kristen Stewart og Robert Pattinson i "Twilight".

Bella og vampyren Edward i den første Twilight-filmen.

Foto: Foto/Copyright: Nordisk Film Distribusjon AS / Photo Credit: Peter Sorel, SMPSP

– Den moderne vampyren er ofte en velstående, dekadent adelsmann som fester hele natten og sover hele dagen, forteller Pettersen.

I «True Blood» prøver derimot vampyrene å leve side om side med menneskene, og har sågar lagt om dietten til å kun inneholde kunstig fremstilt blod. Som seg hør og bør i vampyrhistorier, blir det også her kjærlighet mellom menneske og (tørrlagt) blodsuger.

Samtidig drømmer tusenvis av ungjenter om en romanse med den overjordisk vakre Edward Cullen fra «Twilight »– hva er det egentlig som tiltaler oss sånn ved vampyrer?

– Vampyrer er farlige, sexy og mektige. De har også det vi mennesker ønsker mest av alt – udødelighet, sier professor og forfatter William Patrick Day til Forbes.

NETT -TV: Trailer: Twilight – Evighetens kyss

Også vampyrolog Arnfinn Pettersen ramser opp en rekke nøkkelpunkter som skal være årsaken til menneskets fascinasjon over den mytiske figuren:

– Sex, blod, død og vold. Vampyren tiltaler oss fordi den tar opp mange av de tingene ved oss selv som vi er fascinerte over, mener forfatteren.

SE VIDEO - DE LEVER SOM VAMPYRER:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Varulv på vei

Men for de av leserne som derimot ikke lar seg fascinere av vakre monstre i bøker, på TV og kinolerretet, har Pettersen også et trøstende ord: Vi går snart lei.

– Det er bare 5-6 år siden vi gikk lei av «Buffy». Nå må vi sannsynligvis lide oss gjennom tre «Twilight»-filmer først, men så vil vampyrbølgen ta en pause, beroliger vampyrologen.

For de som derimot ikke går lei av mytiske skapninger ser det også lyst ut – en varulvbølge er visstnok på vei.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP
  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm
  • Israel skjerper reiserådet til Malmö

    Israelske myndigheter har skjerpet reiserådet til Malmö i forbindelse med Eurovision.

    Det skriver Israel National News.

    Reiserådet er oppgradert fra 2 til 3. Det tidligere nivået innebærer at det eksisterer en «mulig trussel», mens det nye nivået innebærer en moderat trussel. Det betyr også at israelere som har planlagt å reise til Malmö, bør revurdere om turen er nødvendig.

    Det forhøyede nivået gjelder i perioden når Eurovision arrangeres i byen.

    (NTB)