Hopp til innhold

- Sladden gjorde det mer ubehagelig

Skuespiller Gørild Mauseth hadde ikke sans for at deler av filmsnutten i Store Studio-innslaget ble sladdet med en svart firkant. Det forklarte hun i retten i dag.

Gørild Mauseth
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Borgarting lagmannsrett startet i formiddag behandlingen av ankesaken i striden rundt bruken av en scene fra filmen Brent av frost. Skuespiller Gørild Mauseth gikk til sak mot NRK, en sak NRK tapte i tingretten i desember i fjor og deretter anket.

Mauseth gikk til sak mot NRK etter at programmet Store Studio viste et klipp fra filmen "Brent av frost". I scenen ser vi henne naken forfra der hun har sex i en båt full av fisk.

Elsker i båt full av fisk

Det er ikke uenighet om at NRK faktisk viste scenen, men om den faller inn under eller utenfor sitatretten. I forbindelse med filmproduksjonen inngikk Mauseth og produsenten en avtale med en klausul om at scenen ikke skulle vises «utenfor sammenheng».

Klippet fra filmen Brent av frost viser skuespillerne Gørild Mauseth og Stig Hoff som elskende par om bord i en båt full av fisk. Scenen ble vist i tv-programmet Store Studio, i forbindelsen med lanseringen av filmen Kill Buljo, der det er med en parodi på scenen. I samme innslag ble det også vist scener fra andre berømte filmer, samt Kill Buljos parodier på disse.

- Føltes absurd

Etter at innslaget var vist, tok Mauseths advokat kontakt med NRK og protesterte mot bruken og krevde det fjernet fra nrk.no. NRK besluttet da å sladde den omstridte scenen, fortalte NRK-advokat Jon Wessel-Aas i sitt innledningsforedrag i dag.

Gøril Mauseth sa at hun følte at sladdingen gjorde ting enda mer ubehagelig. Det ble mye styr med pressen i forbindelse med bruken av scenen.

- Vi forsøkte å få i gang mekling med NRK med tanke på et forlik, men endte her i retten. Det føles absurd, sa Mauseth i sin vitneforklaring.

Kulturstrøm