Hopp til innhold

Mer magi

Oslo-duoen Susanna & the Magical Orchestra slipper sitt nye album «3» denne uken. Mer trommer og mer pop er sunne og gode tegn på fornyelse.

Susanna & The Magical Orchestra
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Susanna & the Magical Orchestra har blitt anerkjent verden over som mestere i å tolke andres materiale, gjennom en rekke ofte overraskende cover-versjoner på sine tidligere plater.

Å få den hardt rockende musikken til AC/DC og Kiss til å bli dvelende, dypt ettertenksom og uendelig vakker og samtidig fungere, er en bragd ingen har gjort før dem. Materialet på nye «3» er egenkomponert, bortsett fra to spor.

Lenger levetid

Den ene coverlåten er «Subdivisions» av det kanadiske hardrockbandet Rush. Nok en gang viser Susanna & the Magical Orchestra at de evner å finne frem til en ikke alltid åpenbar essens i andres musikk og tekst. Deres «Subdivisions» er et av albumets flotteste øyeblikk og en elektronisk popperle med lenger levetid enn originalens daterte 80-tallsproduksjon.

Flere har tidligere gjort fine tolkninger av Roy Harpers «Another Day». Susanna & the Magical Orchestras versjon står ikke tilbake for noen av dem, selv om de ikke snur låten på hodet på noe vis.

Nye takter

Susanna & the Magical Orchestra er et orkester med kun to medlemmer. Susanna Wallumrød er stemmen, mens keyboardist Morten Qvenild står for den sikre balansen mellom storslagent luftig og intimt minimalstisk instrumentering.

Gjestemusikere forekommer, og på «3» gjør de mer ut av seg enn vanlig. Susanna & the Magical Orchestra kunne ikke gitt ut enda en plate så naken og gjennomført dempet i uttrykket, uten å bli beskyldt for å repetere seg selv.

Pur pop

Den nye og større dynamikken gjør godt og variasjonen i instrumenteringen kler låtene. Erland Dahlens trommer og perkusjon på «Recall» og «Game» er det mest påfallende nye.

Supplert med Qvenilds programmerte rytmer gir dette Susanna & the Magical Orchestra et mer poppa preg. Uten å besudle deres integritet som leverandører av kunstmusikk, serverer de en til dem å være, pur popsingel med «Palpatine´s Dream».

Susanna & the Magical Orchestra har allerede nådd langt utenfor Norge, og nå vil de gjerne lenger. Hvor langt de kommer er uvisst. Men nå med enda et meget vakkert og bra gjennomført album i bagasjen, skal mye være mulig og vel fortjent.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.