Hopp til innhold

Eidsvåg: - Slapp av

Bjørn Eidsvåg tror ikke det er grunn til å frykte for kulturen hvis Fremskrittspartiet får regjeringsmakt.

Bjørn Eidsvåg
Foto: Roald, Berit / SCANPIX

- Slapp av, sier Eidsvåg til kunstnerne som oppfordrer til kamp mot Frp.

På onsdag gikk blant andre Åge Aleksandersen og Ingvar Ambjørnsen ut med oppropet «Kulturkampen», hvor det manes til kamp mot at Frp skal få regjeringsmakt. Tidligere har leder av Norsk Skuespillerforbund, Agnete G. Haaland, oppfordret sine medlemmer til ikke å stemme Frp .

- Unyansert

- Jeg mener vel det, at det er grunn til å tenke at Frp vil ikke drepe kulturen. Det er rundt 25 prosent av Norges befolkning som støtter partiet, og jeg tror ikke at det kommer til å gå sånn at kulturen kommer til å dø under Frp, sier Bjørn Eidsvåg til NRK.

Selv om Eidsvåg ikke vil gi sin stemme til Frp, fordi han mener partiet generelt ikke tar kulturen nok på alvor, mener han at den massive motstanden mot partiet blir unyansert fordi det er ting med Frps kulturpolitikk som er bra.

- Jeg tror Frp har stilt noen spørsmål som kunstnerorgansisjonene har vært nødt til å forholde seg til, de har blant annet stilt spørsmål ved stipendordninger. Det tror jeg det er nyttig at vi har tenker oss om på, for mye av det er jo skattepenger

Eidsvåg støtter nyanseringen til Aftenpostens kultur- og debattredaktør, Knut Olav Åmås, som i en kronikk på torsdag skrev at Frps kulturpolitikk er i praksis trolig lite å frykte.

- Tøft prøveprosjekt

Initiativtaker til kulturkampen, Arnfinn Bjerkestrand, ønsker en kulturpolitisk debatt hjertelig velkommen, men han er likefullt svært redd for hva som vil skje med kulturlivet dersom Frp kommer i regjering.

- Det er jo slik at det er ingen som er kulturpolitiske Snåsamenn her, sånn at her må man få lov til å mene hva man vil, men jeg vil si til Eidsvåg at vi har nok noen erfaringer fra både Danmark og Sverige på hvordan det går når en - hva skal jeg si - tung borgerlig regjering får lov til å regjere innenfor kunst- og kulturpolitikken.

Bjerkestrand trekker også fram størrelsene på kulturbudsjettene under den forrige borgerlige regjeringen.

- Så jeg er nok skeptisk til å innføre et fireårig prøveprosjekt med Frp dominant inn i ny regjering inn i kunst og kulturfeltet. Det kan bli et tøft prøveprosjekt.

- Urimelig

Bjerkestrand har tidligere gått ut i Dagsavisen og sagt at de frykter at et stort Frp vil kutte én milliard i kulturbudsjettet .

- Vi snakker altså om et kulturbudsjett, det er vel bortimot noe av de minste utgiftspostene som staten har? Jeg synes at det nesten er så urimelig å snakke om å kutte i disse budsjettene for å omfordele til det Frp kaller «andre viktige felt». Dette bør hele den norske befolkningen si et kraftig og rungende nei til, mener Bjerkestrand.

Kulturstrøm

  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.