Hopp til innhold

Turister svikter norske museer

Norske museer frykter en kraftig nedgang i antall besøkende.

God plass på Nasjonalgalleriet
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Utenlandske turister har ikke råd til å reise til Norge i like stor grad som før. De få turistene som kommer får blant annet god plass på museene.

- Du føler at du har museet for deg selv, sier amerikanske Karen fra Chicago, når NRK møter henne på Nasjonalgalleriet i Oslo.

Mens hun setter pris på plassen, frykter museer over hele landet den kommende sesongen. Reiselivsnæringen sliter, og det rammer også museene. Ferske tall fra Norges museumsforbund viser at nedgangen startet allerede i fjor.

Færre ansatte

På Maihaugen

Færre turister fører til færre ansatte på Maihaugen på Lillehammer.

Foto: Picasa 2.7

På Maihaugen på Lillehammer møter en gruppe nederlandske turister færre ansatte enn tidligere. Årsaken er at museet hadde 32.000 færre besøkende i 2008, sammenlignet med 2007.

Direktør Ågot Gammersvik vurderer situasjonen som usikker. Fram til midten av juni har museet opplevd en liten nedgang i besøkstallene.

- Vi er veldig utrygge på hva som kommer til å skje. Det store spørsmålet er om nordmenn vil feriere i vår region og i Norge, eller om de drar til utlandet som før. Det vet vi ikke før juli kommer.

Spådommene for reiselivsnæringen er dystre. Innovasjon Norges reiselivsdirektør, Per Arne Tuftin, sier at turistsommeren i Norge kan få en tilbakegang på fem til ti prosent.

- Dette fører til en lavere inntjening for reiselivsnæringen og blant annet for museene, hvilket gjør at man kanskje ikke får det lille overskuddet man skulle hatt i løpet av sommeren for å drive virksomheten også til høsten, vinteren og våren.

- Blir et kjempeproblem

Edvard Griegs hjem på Troldhaugen

Troldhaugen i Bergen trakk halvparten så mange turister i mai i år som i fjor.

Foto: Edvard Grieg Museum - Troldhaugen

I Bergen ligger Edvard Griegs gule villa på Troldhaugen idyllisk ved Nordåsvannet. Dette er en av de største attraksjonene byen mellom de sju fjell har å by på.

Men når man sammenligner besøkstallene for mai måned i fjor med i år, viser det seg at nedgangen i antall besøkdende er på hele 50 prosent.

- Vi er på vei til å se noe som blir et kjempeproblem for oss. En stiftelse har ingen kjempbuffer for å kunne dekke opp et underskudd som kan gå opp i la oss si 700.000 - 900.000 norske kroner, sier direktør for Kunstmuseene i Bergen, Anniken Thue.

Hun vet ikke hvor hun skal ta pengene fra.

- Vi ser at uten at det offentlige går inn og gjør noe for disse institusjonene som er helt avhengige av turistinntenker, så kan vi ikke drive disse institusjonene våre.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.