Hopp til innhold

Star Trek er tilbake på kino

Filmen er smakløs og tøvete, mener vår anmelder.

Spok, fra Star Trek
Foto: Filmweb

Det er «Star Trek». Det er et himla liv.

Før så vi den utenomjordiske krigen som fantasi. Nå er den kopi.

Det er ingen fornyelse. Designen er den samme. Romfartøyene ser gamle ut nå. Det har de forresten alltid gjort.

Typene, eller skapningene, likner hverandre fra film til film. Det er nok et av poengene her, at publikum skal kjenne igjen det og de de møter.

De er amerikanere og vulcanere og så er det små og store grønne og brune og grå skapninger med og uten vortefjes eller tatovert hodedekor. Noen jenter har korte skjørt og trange bluser.

Smakløst tøv

USS Enterprise
Foto: Industrial Light & Magic

Det er smakløst. Men tøv og dårlig smak kan være god business. Jeg vet ikke hvor mange utgaver av Star Trek som er vist på kino i Norge. I en oversikt regner jeg meg frem til at dette er internasjonal kinoversjon nummer 16.

Og når vi summerer alt som er lansert på kino og TV, kommer vi til 158 titler. Mange versjoner er spinnoff og remix. Publikumstallene er astronomiske.

Filmene er ikke bare tøv. Det som ikke er tøv i dem, er betenkelig. Underholdningsideen er vold. Spenningen er basert på at vi er døden nær hvert femtende minutt eller så.

Eller de er i en nær-døden-opplevelse stadig vekk, folkene i romfartøyene eller utenfor på vingen eller i meteorstormen eller hvor de nå er, når de slåss. Vi utsettes ikke, vi sløver videre i vår gode kinostol.

Amerikanske helter

Star Trek
Foto: Filmweb

Krig er nødvendig, sier filmen. De gode kriger i god mening. De er amerikanere. Flaggskipet i rommet er USS Enterprise. Amerikanerne representerer jorden. De har med seg en vennligsinnet russer. Noen skapninger fra andre sfærer har onde hensikter. De er ikke vakre heller.

Filmsensorene begrunner 11 års aldersgrense med at de voldsomme kampscenene foregår innenfor et tydelig science-fiction univers. Det antas derfor at filmen ikke vil virke skremmende på barn og unge over 11 år. Sitat slutt.

Det hadde vel ikke vært så galt om barn ble skremt. Det er trolig verre hvis de blir umerkelig påvirket.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.