Hopp til innhold

Piratene de beste kundene

Musikkpirater kjøper ti ganger mer musikk enn de som aldri laster ned gratis.

Musikkpiratene er de beste kundene
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Lovlig nedlasting er større enn gratis nedlasting, sier høyskolelektor ved BI, Audun Molde, til NRK. Det viser en undersøkelse fra BI.

- Undersøkelsen viser at veldig mange er interessert i å kjøpe musikk og at de som laster ned musikk gratis, også faktisk kjøper ti ganger så mye musikk lovlig som de som ikke gjør det.

Videre viser BI-undersøkelsen «Kulturkonsum i krisetider» at nordmenn i snitt kjøper 6 CD-plater i året og at halvparten av de under 20 år også har kjøpt CD-plater.

- Markedet for salg av musikk er fragmentert, men det er en myte at CD-plata er helt død og det er også en myte at gratis nedlasting er så stort som mange tror.

Dalende salgstall

Bare det siste året er omsetningen av platesalget sunket med 13 prosent. Går vi noen flere år tilbake, er omsetningen sunket med 40 prosent.

LES: Musikksalget nesten halvert

Musikkbransjen selv fremholder at gratis nedlastning av musikk er årsaken bak de dårlige salgstallene, men dette stemmer ikke mener Molde.

Ifølge undersøkelsen er de som laster ned gratis er også de største forbrukerne av betalt nedlastet musikk. De betaler for ti ganger så mange nedlastinger som de som aldri laster ned gratis.

EMI-sjefen uenig

Bjørn Rogstad i plateselskapet EMI har liten tro på BI-undersøkelen. Til Aftenposten sier han det er umulig å komme unna at omsetningen synker samtidig som forbruket av musikk øker. Han mener det ikke kan forklares på noe annen måte enn at gratis nedlasting går ut over det lovlige salget.

LES: Lovlig salg øker i Sverige

Molde er ikke enig med Rogstad.

- Det finnes ingen dokumentasjon på om at forbruket, eller interessen for musikk øker, dette er bare påstander. Det vi har her, er tall som går på forbrukeratferd. Det vi har spurt om er hva folk faktisk gjør, sier Audun Molde.

BI-undersøkelsen har unngått å ta stilling til om nedlastingen er ulovlig eller ikke siden det finnes lovlige gratistjenester.

Kulturstrøm

  • Norge vant sølv i EM brass band

    Eikanger-Bjørsvik Musikklag fra Nordhordland havnet på en 2. pass i det europeiske brassbandmesterskapet i mesterskapsseksjon i Palanga i Litauen lørdag.

    I tillegg vant de solistpris for trombonisten.

    – Eikanger-Bjørsvik er veldig fornøyd med 2. premie på EBBC 2024 Palanga, skriver Eikanger-Bjørsvik musikklag på Facebook.

    Brassband Treize Etoiles fra Sveits fikk 1. plass og Brassband Willebroek fra Belgia fikk 3.-plassen, ifølge resultatlisten.

  • 40 år sidan Dollie-jentene song for livet

    Søndag er det nøyaktig 40 år sidan den norske duoen Dollie de Luxe deltok i den internasjonale Eurovision-finalen med låten «Lenge leve livet».

    På Instagram spør Dollie-medlem Ingrid Bjørnov om andre også har hatt filler i håret! Benedikte Adrian var den andre i duoen, som kom på 17. plass i finalen.

    Dollie de Luxe ble nummer 17 av 19 i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i 1984.
  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP