Hopp til innhold

Yatzy (2): Psykologisk kaos

En uferdig film som bare pirker i viktige temaer.

Kastriot "Kastri" Kastrati i "Yatzy".
Foto: Foto/Copyright: 4 1/2

2 stjerner

”Yatzy” er en film med store tema og drama, men den nøyer seg med å pirke i det vesentlige. Den dreier seg om barnevern, forsterhjem og forbrytelse, men forteller mest om et kreert ungdomsmiljø nær svenskegrensen.

Først sitter en gutt i klesskapet mens det brenner rundt ham. Som vanlig i film klarer han å sparke opp døren i siste sekund, når det bare så vidt er pust igjen i ham.

I neste sekvens blir 15-åringen tvangssendt til forsterhjem på Finnskogen. På det tidspunkt skjønner vi ikke bæret. For gutten er pen og grei og sunn i huden og fortoner seg som dydsmøster i forhold til de kaffedoktor-drikkende snålingene på det nye stedet en kort mopedtur fra riksgrensen.

Han kjenner seg utenfor der ute. Men han erobrer den mest attraktive jenta og er der på første hjemme-alene-festen. Og vi skjønner fremdeles relativt lite. Men vi vet at Daggi filmer sitt liv.

Kastriot "Kastri" Kastrati og Hanna Maria Khalid
Foto: Erik Aavatsmark/4 1/2

Vi får en dryppvis oppklaring gjennom hans egne videopptak. Jo, barnevernet hadde vel grunn til å sende ham bort.

Det er voksne mennesker med i historien et sted, men i liten grad i filmen. Filmen er med og for ungdom og fanger kanskje litt av ungdoms væremåte. Den er ung, og jeg synes i tillegg at den er umoden. Den har ikke avklart sine egne tanker og sin egen ide. Hendelser er ulogiske. Psykologien som filmen gjenspeiler, er tynn og kaotisk.

Det å spole opp en 15 år kort livshistorie full av ekstremer, er en krevende sak.

Harald Rosenløw Eeg som skrev boken og filmmanuskriptet og regissøren Katja Eyde Jacobsen, nøyer seg med å pirke i utfordringen. Men det virker som om de har forsøkt å få til noe annet. Den filmen som presenteres nå, ser uferdig ut.

Filmstilen er konvensjonell, altså ikke spesielt ung, men motebildet er oppdatert og musikk-scorene er ganske nye og kanskje i disharmoni med det ungdomsmiljøet filmen viser.

Jeg gir filmen 2 – to – stjerner.

Kastriot "Kastri" Kastrati og Hanna Maria Khalid
Foto: Erik Aavatsmark/4 1/2

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.