Hopp til innhold

- Journalister lar seg bruke

Norske journalister lar seg for ofte bruke av sterke interessegrupper, mener statsminister Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg møtte til et åpent møte med Oslo Journalistklubb på puben Stopp Pressen i Oslo.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Statsministeren deltok i går kveld på et åpent møte med Oslo Journalistklubb og hadde en klar beskjed til pressen:

- Jeg tror det er veldig viktig at dere er enda mer bevisste på hvor mye dere brukes av andre med makt - andre som selger inn historier til dere om beskrivelser av elendighet, som har et vikarierende motiv, sa Stoltenberg.

Tar spalteplass

Statsministeren mener norske journalister ofte lar seg bruke, og at sterke interessegrupper tar spalteplassen fra marginaliserte grupper i samfunnet.

- Journalister og mediene bør gå etter makten og bør avsløre maktbruk, men også den makten som er andre steder enn i regjeringskontorene, sa Stoltenberg.

Under det timeslange møtet med Oslo journalistklubb i går kveld, ønsket Stoltenberg seg også et høyere presisjonsnivå blant norske journalister.

- Problemet er - litt fordi det er så høyt tempo, stort krav til nyheter og oppslag og fordi dere er generalister - at det litt for ofte er ting som er upresist, feil eller overdrevet, sa Stoltenberg.

Ingen egen krisepakke

Siden oktober i fjor har mediebransjen varslet kutt på tilsammen rundt 1,3 milliarder kroner, og norske aviser står foran store nedbemanninger.

Les også: -Milliardkutt svekker avisene

Les også: Aften blir tredagers-avis

Jens Stoltenberg ville ikke love noen krisepakke til norske medier under gårsdagens møte.

- Vi kommer ikke til å lage særskilte pakker for bestemte industrier, vi lager generelle virkemidler: Bedre permitteringsregler, regler for bedrifter som går med underskudd og lavere rente. Vi gjør de generelle tingene, vi går ikke inn og redder enkeltbedrifter eller enkelt næringer. Det har jeg sagt til andre næringer og da må jeg også si det til avisene, sa Stoltenberg.

Kulturstrøm

  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.