Hopp til innhold

- Fritt frem for sjikane

Regjeringen og justisminister Knut Storberget legger til rette for sjikane på internett, mener advokat Per Danielsen.

Per Danielsen
Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

I forslaget til ny straffelov foreslår justisministeren at ærekrenkelser ikke lenger skal være straffbart.

- Rettsløs

- Hvis dette blir vedtatt risikerer du å bli hengt ut med navn og bilde, du kan bli beskyldt for å være for eksempel pedofil, morder eller hore. Du blir fullstendig rettsløs, sier advokat Per Danielsen til NRK.

Justisminister Knut Storberget

Ytringsfriheten skal være viktigere enn personvernet, mener justisminister Knut Storberget (Ap).

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Ytringsfriheten skal være viktigere enn personvernet, mener justisminister Knut Storberget (Ap). Han vil fjerne ærekrenkelser og injurier fra straffeloven.

- Vi gir nå ytringer det vernet vi mener er riktig. Ikke fordi vi mener det er greit at folk æreskjeller hverandre, men fordi vi mener dette ikke hører hjemme i strafferetten. Enten må man slå tilbake verbalt, eller bruke mekanismer utenfor strafferetten som konfliktråd, Pressens Faglige Utvalg eller lignende. Strafferetten er ikke løsningen for alt som er vondt og leit, sier Storberget til Aftenposten.

- Liten praktisk betydning

Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Nils E. Øy, mener forandringen ikke vil bli stor i praksis.

- Straff som sanksjon i ærekrenkelsessaker har ikke vært i bruk i Norge på lang tid. Det er over 10 år siden noen sist ble bøtelagt i mediesaker, og det er enda lenger siden ordet fengsel var nevnt i en dom, sier han.

I dag kan den som mener seg ærekrenket politianmelde forholdet, kreve erstatning og oppreisning eller få ytringen erklært død og maktesløs - såkalt mortifisert. Dette går nå ut av lovverket, sannsynligvis før jul.

Bakgrunn for endringen er blant annet at norsk rettspraksis har vært på kollisjonskurs med de europeiske domstolene.

- Flere vil ta sitt eget liv

Jan Simonsen og hans advokat Per Danielsen.

Jan Simonsen (t.v.) i rettssaken mot TV2 i 2003. Per Danielsen (t.h.) var Simonsens advokat.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Jan Simonsen, tidligere stortingsrepresentant og nestleder i Fremskrittspartiet, sier til Aftenposten at "konsekvensen av ytterligere svekket æresvern vil føre til at flere tar sitt eget liv".

Jan Simonsen ble kastet ut av Fremskrittspartiet etter at TV2 viste en dokumentarfilm som knyttet Simonsen til homseklubben Enka og kom med påstander om hans livsførsel og vennekrets. Simonsen gikk til søksmål mot TV2, men nådde ikke frem.

Simonsens advokat, Per Danielsen mener ærekrenkelser i mediene bør omfattes av straffeloven.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.