Hopp til innhold

Batman er snart historie

Alt har en ende - også tegneseriehelten Batman. Superhelten i umiskjennelige flaggermusgevanter kommer rett og slett til å dø i neste nummer.

Batman Arkham Asylum
Foto: Eidos

Siden 1939 har den kappekledde superhelten - med bulende kampsportmuskler, sans for teknologiske nyvinninger og med et utpreget analytisk detektivgen - vært fast stripe i det amerikanske tegneseriemagasinet Detectiv Comics, men nå er det altså slutt for Bruce Wayne. Batman dør i en helikopterulykke i neste nummer.

- De vil nok fortsette med en annen Batman, eller gå tilbake i tid og lage masse serier om hans yngre dager. Men det kan godt hende at dette er det siste kapittelet til Bruce Wayne, sier Tonje Thornes, tegneserieredaktør i Egmont, og selverklært Batman-fan.

Det er altså håp for Batman - eller Lynvingen som han heter på norsk - men ikke for Bruce Wayne, Batmans mer jordnære alter ego. Bruce var den lille, rike gutten som så foreldrene bli drept i en skummel bakgate en mørk og regnfull høstnatt, og siden sverget hevn så det holdt.

Et fall ned i et omfangsrikt jordhull med direkte tilgang til en flaggermushule, skulle vise seg å bli skjebnesvangert. Da han var 18 år, fikk Bruce nærmest et kall, han skulle bli en fryktinngytende flaggermus, en nattens skapning, en mørkets helt, som skulle bekjempe all form for ondskap. Ikke minst i Gotham City. Og siden har Batman vært sjefen.

- Ikke sprett champagnen enda

- Batman er den mest spennende helten av alle superheltene. Han er den flertydige figuren som det er laget mest interessante historier med. At han skulle forsvinne fra superhelt-verdenen ville vært trist, sier Morten Harper, jurist, journalist og president i Norsk tegneserieforum. Men heller ikke han ser helt mørkt på situasjonen.

- Det å la superhelter dø er en uvanlig hendelse, men det har skjedd før med både Superman og Captain America. Det mest ekstreme man kan gjøre er på mange måter å ta livet av figuren for senere la ham gjenoppstå. Jeg tror ikke Jokeren og superskurkene skal sprette champagnen riktig enda, sier Morten Harper.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Originalt soundtrack til Batman-serien

Originalt soundtrack til Batman-serien som gikk på 60-tallet med Adam West (Batman) og Burt Ward (Robin) i rollene.

Foto: Sandra Mei Ling Noer / NRK

- Endelig!

Programleder og komiker Geir Schau har levd med Batman i et langt liv. Han synes det var på høy tid at tegneserieskaperne la Bruce Wayne i graven.

- Batman var en b-sorteringshelt for oss som vokste opp på 60-tallet. TV-serien med Batman og den lille klovnen i gymdrakta holdt ikke mål. Batman er ”rest in peace” - på høy tid spør du meg! Sier Schau.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.