Hopp til innhold

Severdig Munch-utstilling

Munch-museets satsning gir et mangefasettert bilde av den tidlige Munch.

Sommeraften 1889 - Statens Museum for Kunst, København

Munchs 'Sommeraften' fra 1889.

Foto: Munch-museet

Munch-museet har levert en solid faglig pakke som det står respekt av.

Parallelt med lansering av en komplett katalog over hans malerier i fire gedigne bind, åpner man også utstillingen ”Munch blir ”Munch” - Kunstneriske strategier 1880-1892”, som i seg selv er en begivenhet.

Rekonstruksjon av Munch

Det sentrale ved denne utstillingen er rekonstruksjonen av Munchs skandaleutstilling i Berlin i 1892. Museet har klart å skaffe til veie en rekke av de 55 verkene som den gang ble vist. Utstillingen i Berlin ble noe av et gjennombrudd for Munch på mange plan.

På bakgrunn av en utstilling i Kristiania (Oslo) samme år, var han blitt invitert til å stille ut i kunstnerforeningen i Berlin. Det kritikere oppfattet som uferdig og skissemessig – det radikale i hans malemåte – skapte såpass mye oppstuss blant kritikere og medlemmer i foreningen at et flertall på en ekstraordinær generalforsamling stemte for å stenge utstillingen etter bare fem dager.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Munchs utstilling i Equitable Palast i Berlin 1892

Fra Munchs utstilling i Equitable Palast i 1982.

Foto: Munch-museet

Munch visste å nyttiggjøre seg dette og vendte det hele til en suksess. Med ett ble han berømt og beryktet som enhver avantgardist med respekt for seg selv. Han ble et kjent navn i tysk kunst og han sørget for at utstillingen ble sendt på turné til andre byer i Tyskland.

Det er først gang man rekonstruerer Munchs 1892-utstilling. Det gjør det mulig for et større publikum å danne seg et bilde av det som den gang vakte slik oppsikt og ikke minst, få en klarere forståelse av hvor Munch sto kunstnerisk rett før han malte det som har blitt det gjengse og forterpede bildet av Munch - hans angst- og kjærlighetsmotiver videre utover i 1890-årene, som Skrik, Madonna og Sjalusi.

Ikke minst viser utstillingen at Munch eksperimenterte i til dels forskjellige retninger med hensyn til malemåte og stil, og ikke er så enhetlig som vi kanskje tror. Dette bidrar til å tegne et mer sammensatt og fasettert bilde av Munchs maleri.

Den unge Munch

Den første delen av utstillingen viser Munchs utvikling fra han 16 år gammel bestemte seg for å bli maler og frem til skandaleutstillingen i Berlin. Det er fascinerende å kunne følge ham fra hans tidlige tegninger som tenåring og frem til det som i dag er hans kjente signaturverk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

"Vår" 1889, Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Oslo

Munchs 'Vår' fra 1889.

Foto: Munch-museet

Man får et innblikk i hvordan han etablerer seg som kunstner, inspirert bl.a. av det realistiske og impresjonistiske hos Christian Krohg som sammen med bl.a. Fritz Thaulow, fungerte som viktige støttespillere for Munch. Munch tok parti for den fremadstormende radikale kunsten og dens brudd med det akademisk utpenslede.

Utstillingen er pedagogisk i beste forstand. Den har for det første et klart plot som en detektivfortelling, nemlig forsøket på å rekonstruere en tidligere utstilling. Det er dessuten akkurat passe med supplerende informasjon i form av veggtekster og dokumentariske fotografier som gir viktig holdepunkter for å forstå gangen i utstillingen. Det er også laget en omfattende katalog som gjengir verkene og byr på mange solide artikler for de interesserte.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.