Hopp til innhold

TV 2 viser NRK-dokumentar

Dokumentaren "Kniven i huset i byen" ble tirsdag vist under filmfestivalen i Haugesund. NRK har vært med å støtte filmen økonomisk, men takket nei til sluttproduktet. Nå skal den sendes på TV2 i høst.

NRK
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Filmskaper Espen Thorstenson skildrer gjennom dokumentaren "Kniven i huset i byen" historien om en forsømt og nedslitt bygård, og en viljesterk manns årelange kamp mot det han mener er urett begått av Obos og Oslo kommune.

Det Thorstenson så for seg som noen dagers opptak av en gård som skulle rives, skulle bli filming gjennom ti år. NRK var positive til prosjektet.

- Dette var ikke bare en historie fra Oslo og Obos kommune. Dette var den lille mann som sloss mot makta, sier Throstenson.

Overrasket over avslaget

Men til tross for støtte til produksjon, endte det til slutt med at NRK takket nei til filmen i år. Thorstenson ble svært overrasket over avslaget.

- Det var overraskende fordi vi fikk i 2005 et brev fra NRK som vi trengte for å ordne opp i finansieringen, og som sa at NRK hadde godkjent filmen.

Dokumentarinnkjøper i NRK, Tore Tomter forklarer saken slik.

- Den var relativt ferdig for tre år siden, og da hadde vi en del innvendinger. Regissøren valgte å gjøre ting på en annen måte, og etter hvert sa vi at vi opprettholder våre forpliktelser økonomisk, men vi kommer ikke til å sende filmen, sier Tomter.

Reporter i TV2s Dokument 2, Tommy Gulliksen, så fimen på festival i Volda, og sørget for at den skal sendes på kanalen.

- Jeg syns at det var synd NRK ikke skulle sende dokumentaren. Dette var både en god og viktig fortelling for det norske folk, og ikke minst for Sven Ekholt som har noe viktig å formidle, sier Gulliksen.

- NRK er vanskelige

Espen Thorstensen mener det er for vanskelig å få kontakt og kommunisere med NRK.

- Jeg har vært i slike situasjoner med NRK mange ganger før. De har et system som gjør at man må vente i tre måneder før man kanskje får et ”tja”, sier Thorstensen.

Den tidligere lederen for norske filmregissører, Nina Grünfeld, har også gjort sine regissørerfaringer med NRK.

- Vi hadde et godt samarbeid, så stoppet det plutselig opp. Jeg opplevde at ansvarsområdet i NRK var udefinert, og er du da en liten produsent som jeg var da, så blir det veldig tungt. Samarbeidet med TV 2 har derimot vært helt fantastisk, både hvordan de har tok imot meg og oppfølgingen.

TV-sjef i NRK, Arne Helsingen, lover bedring. - Vi arbeider med å bli mer tydelige enn hva vi har vært, og skal se på hvordan vi kan organisere arbeidet vårt med de uavhengige produsentene på en best mulig måte, slik at vi kan sikre oss de beste programmene og holde et godt og skikkelig samarbeid, sier han.

Kulturstrøm

  • Låter fra Universal Music på vei tilbake til TikTok

    Musikk fra Universal Music vil igjen bli tilgjengelig på videoplattformen TikTok, melder partene i en pressemelding.

    Det skjer etter at partene har blitt enige om en ny lisensavtale.

    Universal Musics musikk har vært borte fra TikTok siden 1. februar i år.

    Universal Music mente den gang at TikTok forsøkte å bygge en musikkbasert virksomhet uten rettferdig betaling for musikken.

  • Gitarlegenden Duane Eddy er død

    Eddy døde av kreft på sykehuset Williamson Health, opplyser kona Deed Abbate, ifølge nyhetsbyrået AP.

    Duane Eddy var født i delstaten New York, men bodde i Arizona da han fikk sitt store gjennombrudd med låten «Rebel-'Rouser» i 1958. Han ble også kjent for blant annet «Because They're Young» og sin versjon av Henry Mancinis «Peter Gunn».

    Eddy betegnes som en av rockehistoriens mest innflytelsesrike instrumentalister og var en stor inspirasjonskilde for artister som George Harrison, Bruce Springsteen og John Fogerty, skriver Guitar World.

    (NTB)

    Duane Eddy under Stagecoach Music Festival i Indio i California i 2014.
    Foto: AP
  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP