Hopp til innhold

- For lite kritisk til Kina

Norske medier blir mindre og mindre opptatt av å drive kritisk journalistikk om menneskerettigheter i Kina, mener Anders Heger.

Kina OL

- Kina bruker situasjonen til å stramme til, ikke å løse opp; og dette slipper de unna med, sier Anders Heger.

Foto: Greg Baker / AP

Forlagssjef i Cappelen, Anders Heger.

Anders Heger, leder i norske PEN.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Han er leder i den norske avdelingen av ytringsfrihetsorganisasjonen PEN.

- Denne gylne anledningen til å sette fokus på menneskerettighetssituasjonen i Kina, og for Kina å demonstrere konseptet menneskerettigheter, ser ikke ut til å bli benyttet, sier Heger. Han er skuffet over det han ser.

Strammer opp

- Mediene er i ferd med å overse den kompliserte menneskerettighetssituasjonen. Kina bruker situasjonen til å stramme til, ikke å løse opp; og dette slipper de unna med, sier Heger.

Les: – IOK må handle nå

Kinaforsker Harald Bøckman blir nektet innreise til Kina, artister som skal opptre blir pålagt restriksjoner, og i går ble det kjent at journalister ved det internasjonale pressesenteret i Beijing likevel ikke får fri tilgang til politisk sensitive nettsider.

- Redde for dårlige arbeidsforhold

Stipendiat Andreas Selliaas er forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI). Han ser de samme tendensene som Heger.

- Det har ikke vært mange kritiske reportasjer i norske medier om forholdene i Kina. Dette kan være tegn på at journalister er redde for at arbeidsforholdene når man kommer dit skal bli dårligere.

Selliaas sier at sensuren ikke nødvendigvis er myntet på utenlandske journalister.

- Hvis myndighetene stenger tilgangen til enkelte nettsider kan dette også være for å hindre at vanlige kinesere får tilgang

Olympisk stress-syndrom

På sin blogg skriver Selliaas at både IOK, kinesiske myndigheter og de kommersielle kreftene nå sveiver i gang en karusell som retter all oppmerksomhet mot OL. Han mener journalistene kan være i ferde med å rammes av det han kaller ”det olympiske stress-syndromet”.

NUPI-forsker Andreas Selliaas

NUPI-forsker Andreas Selliaas

Foto: NUPI

- Fordi journalister gjerne vil dekke dette gjør de kompromisser i forhold til pressefrihet og menneskerettighetsaspektet.

- Dra med åpne øyne

Sportskommentator i VG, Truls Dæhli, reiser i utgangpunktet ikke for å rapportere om brudd på menneskerettigheter.

- Det er viktig å dra til Kina med åpne øyne og ikke være så forutinntatt som mange mener vi bør være. Jeg synes man skal se og høre og rapportere slik ting er.

Kulturstrøm

  • Låter fra Universal Music på vei tilbake til TikTok

    Musikk fra Universal Music vil igjen bli tilgjengelig på videoplattformen TikTok, melder partene i en pressemelding.

    Det skjer etter at partene har blitt enige om en ny lisensavtale.

    Universal Musics musikk har vært borte fra TikTok siden 1. februar i år.

    Universal Music mente den gang at TikTok forsøkte å bygge en musikkbasert virksomhet uten rettferdig betaling for musikken.

  • Gitarlegenden Duane Eddy er død

    Eddy døde av kreft på sykehuset Williamson Health, opplyser kona Deed Abbate, ifølge nyhetsbyrået AP.

    Duane Eddy var født i delstaten New York, men bodde i Arizona da han fikk sitt store gjennombrudd med låten «Rebel-'Rouser» i 1958. Han ble også kjent for blant annet «Because They're Young» og sin versjon av Henry Mancinis «Peter Gunn».

    Eddy betegnes som en av rockehistoriens mest innflytelsesrike instrumentalister og var en stor inspirasjonskilde for artister som George Harrison, Bruce Springsteen og John Fogerty, skriver Guitar World.

    (NTB)

    Duane Eddy under Stagecoach Music Festival i Indio i California i 2014.
    Foto: AP
  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP