Hopp til innhold

Vant med talegaver og teknologi

Barack Obama er demokratenes presidentkandidat - takket være talegaver og bruk av moderne teknologi, mener eksperter.

Barack Obama
Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

- Obamas taler hadde en enorm betydning i den første perioden av valgene, sier Trygve Riiser Gundersen, stipendiat ved Institutt for nordiske og lingvistiske studier ved Universitetet i Oslo.

- Nettet har endret valgkampen

- Klassisk politisk taler

Barack Obama 4.juni 2008

Seierherren Barack Obama.

Foto: JASON REED / Reuters

- De var spesielt viktige i januar/februar da Obama-fenomenet virkelig slo gjennom. Plutselig fremsto han som en "front-runner", en leder i partiet, sier Gundersen. Han trekker særlig fram seierstalene i Iowa og South Carolina.

Hør: Obamas seierstale i Iowa

- På det tidspunktet i kampanjen var hans evner som klassisk politisk taler og at de skulle får et så enormt gjennomslag, et av de største overraskelsmomentene i kandidatkampanjen.

Det var natt til i går at Barack Obama sikret seg seieren på den aller siste dagen i nominasjonsprosessen. Han vant primærvalget i Montana, mens rivalen Hillary Clinton vant i South Dakota.

Men den viktigste årsaken til at han passerte det magiske tallet 2118 i antall delegater, var at superdelegatene strømmet til Obama.

Den 46 år gamle senatoren fra Illinois er dermed litt nærmere å bli USAs første svarte president.

Makten på nettet

Det har vært en intens drakamp mellom de to demokratiske kandidatene. Blogging, ringetoner, Facebook, Myspace og Youtube; Obama og Clinton brukte alle metoder for å nå ut til velgerne. Og Barack Obama var den mest populære selv her.

Hans retoriske evner har resultert i flere millionhitter på YouTube.

Obama har fått støtte fra en rekke anerkjente band og artister, blant annet har gruppa Black Eyed Peas laget sangen Yes, we can , som har blitt sett av over en million på YouTube. Lyd og bilder fra Obamas taler er flettet inn i videoen, der også stjerner som Scarlett Johanson og Amber Valetta dukker opp.

USA-ekspert Ole Moen ved Universitetet i Oslo mener Obamas smarteste trekk har vært å benytte seg av internett for alt det er verdt.

Skapte en folkebevegelse

Professor i Nord-Amerikastudier Ole O. Moen

Professor Nord-Amerikastudier Ole Moen.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

- Han har tatt i bruk nettet på en helt annen måte, først og fremst til å skaffe seg penger. I fjor lå Hillary Clinton langt foran, men Obama har klart å skaffe langt mer penger siden det. Bidragene har kommet inn i beløp på 50 og 100 dollar, det er blitt en folkebevegelse takket være ny teknologi, sier Moen.

Dermed er det altså klart at det blir John McCain og Barack Obama som skal knive om adressen i Det hvite hus fram mot valget neste år.

Trygve Riiser Gundersen er spent på hvordan Obamas taler vil høres ut i denne nye etappen.

- Det blir spennende å se hvordan retorikken vil endre seg utover høsten og fram mot valget. Obamas retoriske kraft har avtatt nå, ikke minst ettersom kampanjen har støtt på andre problemer.

USA-ekspert Ole Moen ved Universitetet i Oslo mener Obamas smarteste trekk har vært å benytte seg av internett for alt det er verdt.

- På det tidspunktet i kampanjen var hans evner som klassisk politisk taler og at de skulle får et så enormt gjennomslag, et av de største overraskelsmomentene i kandidatkampanjen.

Hør Obamas selvbiografi på Verdt å lese på NRK P2, fredag kl. 17.03 frem til 27.06.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.