Hopp til innhold

- Kjøp inn tegneserier!

En rekke krefter i norsk tegneseriemiljø krever at staten skal få i gang en innkjøpsordning for norske tegneserier.

Teknikken bak tegneserier

En rekke aktører mener det må satses mer for å ta vare på det voksende norske tegneseriemiljøet.

Foto: NRK

Staten må sikre norsk tegneserieproduksjon. Det mener presidenten i Norsk tegneserieforum, som sammen med en rekke institusjoner som kanaliserer norske serier, krever at staten får i gang en innkjøpsordning for tegneserier.

Norske tegneserier tar over

- Legge til rette for ny generasjon

I går fortalte NRK Kulturnytt at norske tegneserier står sterkere enn noen gang, og flere millioner nordmenn leser hver dag en norsk seriestripe via avisene.

- Vi må spørre oss hva som vil skje med norske tegneserier i tiden fremover og legge til rette for en ny generasjon tegneserieskapere, sier Morten Harper i Norsk tegneserieforum.

Han har sammen med Tegneseriemuseet, Raptus tegneseriefestival, Serieteket i Oslo og Grafill, sendt krav til Kulturdepartementet om økt statsstøtte til norske tegneserier. Også Norsk filminstitutt mener det må satses mer for å ta vare på det voksende norske tegneseriemiljøet.

- Bransjen trenger undergrunnen

- Det er mange eksempler på norske serietegnere som både lager smale og mer kommersielle prosjekter, sier Flu Hartberg, som står bak tegneserien Fagprat.

Han forteller en stall av salgbare tegneserier, som Nemi, Pondus og etter hvert M, er avhengig av at det også finnes en spirende undergrunnsscene.

- Se på Christoffer Nilsen. Han gikk rett fra å lage en undergrunnsserie til å lage Norges dyreste film.

- Småpenger

Og det er nettopp slik den drøye millionen som Kulturrådet har gitt på ett år fungert, forklarer Morten Harper i Norsk tegneserieforum.

- Sammenlignet med det som brukes på litteratur og film er dette småpenger. Her er det behov for en større offentlig satsing. Kanskje er det nå på tide å få i gang en innkjøpsordning slik at tegneserien ikke bare blir et tillegg når man har midler til overs, avslutter Harper.

Kulturstrøm

  • Madonna gjorde Rio-strand til dansegulv

    – Dette stedet er magisk, sa Madonna foran 1,5 millioner tilskuere på Copacabana-stranda i den brasilianske storbyen Rio de Janeiro.

    Gratiskonserten lørdag markerte avslutningen på hennes «Celebration Tour». Første konsert var i London i oktober i fjor.

    Den 65-årige superstjernen startet ballet med «Nothing Really Matters» fra 1998. Dette er første gang «Dronningen av pop» har en retrospektiv turné, og hun framfører låter fra karrieren på mer enn fire tiår.

    – Her er vi på det vakreste stedet i verden, sa Madonna og viste til utsikten mot havet, fjellene og Kristusstatuen på en av byens høyder.

    (NTB)

    Madonna avsluttet turneen i Rio de Janeiro lørdag.
    Foto: AP
  • Norge vant sølv i EM brass band

    Eikanger-Bjørsvik Musikklag fra Nordhordland havnet på en 2. pass i det europeiske brassbandmesterskapet i mesterskapsseksjon i Palanga i Litauen lørdag.

    I tillegg vant de solistpris for trombonisten.

    – Eikanger-Bjørsvik er veldig fornøyd med 2. premie på EBBC 2024 Palanga, skriver Eikanger-Bjørsvik musikklag på Facebook.

    Brassband Treize Etoiles fra Sveits fikk 1. plass og Brassband Willebroek fra Belgia fikk 3.-plassen, ifølge resultatlisten.

  • 40 år sidan Dollie-jentene song for livet

    Søndag er det nøyaktig 40 år sidan den norske duoen Dollie de Luxe deltok i den internasjonale Eurovision-finalen med låten «Lenge leve livet».

    På Instagram spør Dollie-medlem Ingrid Bjørnov om andre også har hatt filler i håret! Benedikte Adrian var den andre i duoen, som kom på 17. plass i finalen.

    Dollie de Luxe ble nummer 17 av 19 i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i 1984.