Hopp til innhold

- Administrasjonen er blitt et monster

Administrasjonen på Kunsthøgskolen i Oslo (KHIO) er nå dobbelt så stor som før de fem kunsthøgskolene ble slått sammen, stikk i strid med intensjonen.

Espen Klouman Høiner

Espen Klouman Høiner ved fakultet for Scenekunst krever beskjæringer i administrasjonen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Hensikten var å spare penger på administrasjon - slik at kunstfagene kunne blomstre. Slik ble det ikke.

I dag går dobbelt så mye penger til drift og administrasjon - som til fakultetene. Og antallet mennesker i administrasjonen er nesten fordoblet siden sammenslåingen. Det viser tall NRK har innhentet.

- Vi var forespeilet en styrking av fagene, men det er vanskelig å se noen resultater av dette. I stedet er det blitt problemer, sier tidligere dekan ved Operahøgskolen, Mette Berntzen. Hun sluttet ved KHIO for halvannet år siden.

Synergi og innsparing uteble
Kongstanken til daværende arbeiderpartistatsråd Gudmund Hernes i 1996, var faglig synergi og økonomisk gevist ved å slå sammen Kunst- og Håndverksskolen, Statens Kunstakademi, samt Ballett- Teater- og Operahøgskolen

Det ble kjempet mange kamper imot dette gigantprosjektet. I dag har samlokaliseringen på Grünerløkka i Oslo vært en realitet i fem år. Verken synergi eller innsparinger har slått til.

En oversikt NRK har samlet inn, viser at de tidligere fem enhetene tilsammen hadde en administrasjon på 32 mennesker.
I dag teller administrasjonen 58 mennesker.

- Ullent monster
Fakultetene står foran kutt i undervisningen, og misnøyen blant elever og faglærere er voksende. De mener det er på høy tid å slanke administrasjonen.

- Den er et ullent monster, som vi ikke får klare svar fra, sier Espen Klouman Høiner, elevrepresentant ved fakultet for Scenekunst.

Administrasjonen er bygget opp slik at alle skal kunne serve alle. På den måten har de mistet den spesifikke fagkompetansen, mener de ansatte.

- Svekket dialog
Dagens administrasjon tar ikke bare for mange ressurser - dialogen er også blitt svekket, ifølge tidligere dekan ved Teaterhøgskolen, Halldis Hoaas.

- Det skulle bli langt mer rasjonelt, og adminstrasjonen skulle yte den best mulige service. Men jeg opplevde at kommunikasjonsveiene ble mye vanskeligere. Den korte kommunikasjonsveien vi hadde før var effektiv og god - til de fem som var ved Teaterhøgskolen. De kunne alt. Det sier seg selv at en studielder fra Kunstakademiet ikke har innsikt i problematikken på Scenekunst.

Konflikter på løpende bånd
Hoaas som også har sluttet ved KHIO sier det har vært en uendelig rekke av konflikter siden de flyttet sammen på Seilduken i Oslo for fem år siden.

- Kontinuerlige konflikter med administrasjonen om hva som er faglig nødvendig stjeler så mye energi at det blir mindre og mindre igjen til det vi faktisk skal jobbe med, sier hun.

- Faglig svekkelse
- Fagene er svekket og ideen om synergi var ikke annet enn et skrivebordsvedtak, oppsummerer 1. amanuensis på teaterlinjen, Morten Krohg. Han får støtte av flere av lærerne - som ikke ønsker å uttale seg offentlig.

Ledelsen ved KHIO har ikke ønsket å kommentere saken.

Kulturstrøm

  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.