Hopp til innhold

Dyrker gammeldagse kjønnsroller

Likestillingsombudet kritiserer flere av barne-tv-kanalene for å sette gutter og jenter i stereotype båser.

Barn og TV
Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Likestillingsombudet mener barn utsettes for et bombardement av stereotypiske kjønnsrollemodeller på TV. NRK Super må kjenne sitt ansvar og får en kjempeutfordring med å ikke gå i fella.

Advarer mot fremstillingene

- Kvinner eller unge jenter blir fremstilt som passive, mens guttene er aktive. Vi ser at det fortsatt er veldig tradisjonelle kjønnsroller som barn får servert gjennom barne-tv i dag, og særlig da fra reklamekanalene, sier Bjørg Undstad i likestillingsombudet.

Likestillingsombudet advarer mot de snevre og stereotype rollene som TV-kanalene setter gutter og jenter i. Barne-tv, fra Disney-channel til Fox Kids formidler kjønnsroller sterkere enn før. Undstad mener situasjonen er forverret, og at dette truer likestillingen.

- Det gir et inntrykk av hvordan man skal være når man er gutt eller hvordan man skal være når man er jente. Det gir holdninger både til oss selv og til andre. Vi kunne håpe på en positiv utvikling, men det er mye som tyder på at vi går i feil retning, at det blir mer tradisjonelle kjønnsroller, sier hun.

Irritert over tendensen

Den islandskproduserte serien, Lazytown, som vises på TV 2 er eksempel hvor gutten er superhelten mens jenta i rosa er liten og søt. Så irritert over tendensen til å rendyrke kjønnsroller ble mor og samfunnsviter, Monica Five Aarset, at hun skrev blogg om det.

- Postmann Pat, Byggmester Bob, Mekke Mikkel og Dyrlege Due var alle om menn som gjorde noe. Hvis det var om damer så har man for eksempel i Byggmester Bob en sekretær, Wenche, som fikk være med av og til, eller så stod hun og fniste på sidelinjen, sier Aarset.

NRK har et ansvar

- Skole og lærere har selvfølgelig et ansvar, og vi som foreldre har et ansvar, men også tv-kanalene selv har et samfunnsansvar og må ta det ansvaret – og da selvfølgelig NRK, sier Bjørg Undstad i likestillingsombudet.

Ansvarlig for NRK Supers småbarnsprogrammer, Ingrid Hafstad, sier kanalen også sier nei til programmer med feil "farge".

- Det er viktig at vi er en motvekt. Jeg tror det er kjempeviktig at vi viser at det ikke er bestemte roller jenter og gutter skal gå inn i, sier Hafstad.

Hafstad tror ikke det vil bli aktuelt for NRK Super å sende "Lazytown".

- Jeg tror ikke vi vil sende denne serien med denne He-man-figuren som er helt blå, og den søte lille jenta som er helt rosa. Vi er mer lilla i vår programproduksjon enn rosa og blå, sier hun.

Blir ikke enkelt

NRK super vil skape en motvekt til de stereotype gutt-jente rollene, men lett blir det ikke.

- Fordi jenter vil gjerne leke prinsesser, og det må de få lov til, men vi vil gjerne si at det er viktig at de også har fokus på andre ting, sier Hafstad i NRK Super.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters