Hopp til innhold

Finner fakta for forfattere

Forfattere i USA leier folk til å gjøre research for seg. Slike forfattere burde finne seg en annen jobb, mener norsk forfatter.

Dan Starer

RESEARCHER: Dan Starer i egen person.

Foto: Hanne Skrikerud / NRK

Kjente amerikanske forfattere i USA gidder ikke å gjøre researchen sin selv. De leier heller inn profesjonelle fakta-jegere. Dan Starer har drevet foretaket ”Research for writers” i New York siden 1980. Over hundre bøker han har researchet for, har vært på New York Times bestselgerliste.

Starer gjør god business på å ta betalt for finne fakta til forfattere som vil spare tid på å hente inn informasjon om ulike emner og hendelser.

Kjente klienter

John Irving

John IRVING: Betaler Dan Starer til å gjøre research for seg.

Foto: SETH WENIG / AP

Mange forfattere har benyttet seg av hans tjenester, men ikke alle vil innrømme det.

- Det er noen få forfattere som vil opprettholde illusjonen av at de gjør all researchen selv. Det har de rett til. Jeg vil aldri avsløre dem.

Andre forfattere er ikke redde for å røpe sin bruk av en researcher. Kjente forfattere som Ken Follett, Ed McBain, Mary Higgins Clark, John Updike, John Irving og Fay Weldon er blant Dan Starers klienter.

- Ken Follett er en internasjonal storselger, og han er spesielt sjenerøs når det gjelder å kreditere researcher.

Populært tema

Starer har kilder i både politiet og FBI. Han tar på seg oppdrag om å finne ut hvordan det så ut inne i Kreml på sekstitallet og hvordan man skal få tatt livet av noen i deres eget hjem, uten å etterlate seg spor.

For tiden er trusselbildet mot USA det mest populære emnet forfattere ønsker informasjon.

- Jeg blir stadig spurt om å finne noe ”nytt og ferskt” om temaet, sier Starer.

Likevel er det ikke alt han kan finne informasjon om.

- Da sier jeg bare at jeg ikke har funnet noe. Forhåpentligvis skriver forfatteren på en roman man og da kan man bare finne opp noe. Man trenger ikke er kart over en terroristers treningsleire for å skrive om terrorister.

Drivkraft

Her hjemme blir norske forfattere forundret over bruken av den amerikanske researcheren.

- Det hadde vært drepen. Det tar livet av all skrivelysten. Jeg ville aldri livet gjort det, sier forfatter Gert Nygårdshaug kunne aldri tenkt seg å bruke slike metoder.

I følge ham er det å gjøre researchen selv drivkraften i hans skriving. Dette er en drivkraft han mener burde gjelde for alle forfattere.

- Det er det som jeg synes er det morsomme ved hele skriveprosessen. Det er jo der man kommer over nye temaer og problemstillinger det kan være verdt å skrive om.

Han synes at det at amerikanske forfattere ikke gjør researchen sier mye om dem.

- De burde kanskje finne seg et annet yrke, filosoferer Nygårdshaug.

Hør mer i Radiofront, søndag klokka 12.03 på P2.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.