Hopp til innhold

Peter Pan

”Peter Pan” byr på en eventyrlig flott scenografi på Det Norske Teatrets store scene. Her boltrer seg bortkomne gutter, sjørøvere og familien Darling i fargerik og lengselsfull lek med en flygende Peter – gutten som ikke vil bli voksen.

Peter Pan
Foto: Fin Serck-Hanssen

 

Peter Pan

Frank Kjosås i hovedrollen.

Foto: Fin Serck-Hanssen

Det er stort å oppleve at teater kommer deg nærmere enn filmen. Ulrikke Hansen Døvigen er en kontant men tiltalende Wendy og Frank Kjosås er akkurat så sta i uttrykket at vi tror på ham når han nekter å bli voksen.

På premieren fløy disse to hovedfigurene så akrobatisk lekent at publikum ga dem begeistret og misunnelig applaus. Dramatiker og regissør Teodor Janson har gitt forestillingen en frisk og ung utforming.

Alle gutter lengter etter mor

J.M. Barries historie fra 1908 er farget av en tid der både barn og mødre kunne dø tidlig i livet.

Historien er skrevet i England i industrialismens tid, med trangboddhet og arbeidende mødre som ikke hadde tid til å være mødre for barna sine.

De fortapte guttene som Peter Pan bor sammen med i Aldrialdri-land, lengter alle tilbake til den moren de er kommet bort ifra. Og her i lengselen etter mor møtes gutter og sjørøvere, ja selv kaptein Krok.

Gyldig i dag

Frank Kjosås sin Peter holder følelsene trassig tilbake. Han ofrer omsorg for å få lov til å være evig barn og aldri bli voksen.

Forestillingens Peter returnerer til Aldrialdri-land selv når vennene flytter tilbake til den vanlige verden og blir underlagt mødrenes strenge regime. Selv med en slik forestillings ganske tynne persontegninger, blir denne historien rørende.

Selv om de sosiale forholdende er helt annerledes i vår tid, er det nettopp travle mødre som kan gi grobunn for lengsel etter omsorg. Som yrkesaktiv mor kjenner jeg på det ansvaret som hviler på omsorgsrollen når lengselen etter mor blir gjentatt og understreket så sterkt som i denne oppsetningen av ”Peter Pan”.

Peter Pan

Nifs og eventyrlig scenografi

Foto: Fin Serck-Hanssen

Michael Jackson

Og hvem er Peter i dag? Ja, Michael Jackson er den groteske parallell. Han bor til overmål i Nevernever-land. Men hele samfunnet her i vesten er gjennomsyret av ungdomsdyrking. I hvert fall i form og utseende. Det er mulig vi tar ansvar selv om vi kler oss og ter oss som barn for øvrig.

Jeg opplevde at denne sceneversjonen av ”Peter Pan” overgår filmen i skumle og rørende opplevelser. En nifs og eventyrlig flott scenografi gir den helt store opplevelsen av av et Aldrialdri-land der tåken ligger over vannet og månen er full.

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.