Hopp til innhold

Mer teater for Ragde

Allerede før boka er utgitt sier Trøndelag Teater at de vil lage sceneversjonen av Anne B. Ragdes kommende roman "Ligge i grønne enger".

Anne B. Ragde

SKULLE IKKE SKRIVE NUMMER TRE: Før jul garanterte hun med hundre prosent sikkerhet at det ikke ville komme flere bøker om brødrene Neshov fra Byneset. I vår fikk vi vite at hun likevel har skrevet bok nummer tre. «Ligge i grønne enger» lanseres i Trondheim 9. august, og dermed er det klart for tredje og siste akt i en bestselgertrilogi landet ikke har sett maken til i nyere tid.

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

LES OGSÅ: Rekord-Ragde

En av norsk teaters største suksesser har vært dramatiseringen av Anne B. Ragdes romaner ”Berlinerpoplene” og ”Eremittkrepsene”.

Og interessen for oppfølgeren ”Ligge i grønne enger” som kommer ut i august, er minst like stor.

Vil vurdere det sterkt

Mannen som dramatiserte og satte opp Berlinerpoplene, teatersjef Otto Homlung ved Trøndelag teater, mener det er svært aktuelt å lage teater også av den kommende romanen.

- Det er klart at Berlinerpoplene er en sterk og flott historie, og vi har laget en forestilling som har trukket snart 78 stappfulle hus, så jeg vil vurdere sjansene som store.

- Betyr det at teateret har en slags opsjon på dette?

- Det tror jeg nok at vi har. Vi har opparbeidet en gjensidig tillit mellom Anne B. Ragde og Trøndelag teater, som har kommet av et nært samarbeid. Hun er en nær venn av Trøndelag teater, og vise versa, sier Homlung.

Voktes som en skatt

Bokmanuset voktes som kronjuvelene av forlaget før utgivelsen i august, og Otto Homlung må vente til han får lest manuset før han kan svare på om det blir teater også av ”Ligge i grønne enger”.

- Jeg ser fram til og håper at det vil blir slik, men dette er en prosess, og jeg kan ikke si det hundre prosent sikkert. Det må vurderes om stoffet er velegnet nok til en hel dramatisering, sier han.

Har førsteretten 

Forfatter Anne B. Ragde både håper og tror at det også blir teater av den kommende romanen.

- Jeg tror på mange måter at det blir teater av boka. Spørsmålet er om man skal ta utgangspunkt i at folk har sett ”Berlinerpoplene” før. Dette er jo en fortsettelse av historien. Men Homlung får lese boka, han som alle andre, og se om han tenner på det dramatisk eller ikke. Men han har ”førsteretten”, siden han dramatiserte Berlinerpoplene.

- Skjønner du at teaterpublikummet fatter en viss interesse for dette spørsmålet?

- Det skjønner jeg. Det har jo vært en helt utrolig publikumsmagnet, så jeg tror folk kan tenke seg å se mer av det, sier Ragde.

Kulturstrøm

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor
  • Regjeringa gir 300 millioner i satsing på lærebøker i papir

    – Starten på en tydelig markering av skrift og bøker, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

    Pengene er øremerket fysiske bøker.

    – Forskning viser at elever lærer mer ved å lese fysiske bøker, sier kunnskapsminister, Kari Nessa Nordtun.

    Hun sier regjeringen nå tar grep for å snu dårlige lesetall.

    – For mye iPad, skjerm og for lite bøker har ikke vært bra for leselysta, sier statsministeren.