Hopp til innhold

Spår konsertdød

Kommuner spår konsertdød hvis Trond Giske ikke gjeninnfører musikktilskudd til lokale arrangement.

Musikkfest 2007
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Det er blitt færre konserter i norske kommuner og enda færre skal det bli. Det mener flere kommuner NRK Kulturnytt har snakket med. Nå vil de ha tilbake den gamle tilskuddsordningen kultur- og kirkeminsiter Trond Giske tok bort i fjor.

- I vår kommune har vi store hull i eldreomsorgen og skoleverket som må tettes først når vi får nye midler, sier Gunnar Andenes, kultur- og næringssjef i Volda kommune.

Kommunalt dragsug

I et brev til kultur- og kirkedepartementet ber han om at støtteordningen gjenopprettes. For etter at kultur- og kirkeminister Trond Giske bestemte at tilskuddsordningen for lokale musikktiltak skulle nedlegges fra og med 1. januar i år, er det opp til hver enkelt kommune å bevilge penger. Kommunene har i 2007 fått et betydelig økonomisk løft, noe Giske mener forsvarer nedleggelsen av ordningen. Men midlene er ikke øremerket og flere kommuner opplever at pengene forsvinner inn i det kommunale dragsuget.

-Politikerne prioriterer det mest synlige først, og da er det klart at det blir vanskelig å gi jazzklubben i Volda 40 000 kroner, sier Andenes.

- Naivt

I mars ba kultur- og kirkedepartementet et utvalgt antall kommuner om svar på hvordan hver enkelt har ivaretatt aktivitetene som tidligere fikk støtte gjennom tilskuddsordningen. Her kommer det fram at noen kommuner har klart å kompensere den fraværet med økte kommunale bevilgninger. Men langt ifra alle har anledning til dette, mener Karl Ove Midtbø, kultursjef i Os kommune.

- Vi som jobber med kultur registrerer at det ikke alltid er kulturtiltakene som står helt øverst når pengene skal fordeles.

I brevet til kultur- og kirkedepartementet skriver Midtbø at en ikke kan forvente at kommunen automatisk vil overta der tilskuddsordningen tidligere bidro.

- Det er flott at kommunene får overført større rammetilskudd, men å tro at store deler av det automatisk går til kulturtiltak, er naivt.

Kulturdepartementet ønsker ikke å kommentere saken før de selv har sett på svarbrevene de har fått fra kommunene.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters