Hopp til innhold

Adjø anonymitet

Framtida tilhører de som har et sosialt liv på nettet. Såkalte sosiale nettverkstjenester har eksplodert i popularitet, og Facebook er den heteste arenaen for øyeblikket. Her er nesten ingenting hemmelig eller for privat.

Mark Zuckerberg, grunnlegger av nettsamfunnet Facebook
Foto: PAUL SAKUMA / AP

Datatilsynet: - Tenk deg om!

  Handler Facebook om å bli sett?

For ikke så veldig mange år siden hadde man dagbøker. De var forsvarlig låst med gullnøkkel, og for sikkerhets skyld gjemt bakerst i klesskapet. ”Leser du denne, må du dø”, var et typisk budskap på omslaget.

I dag kringkaster unge folk sine innerste tanker, private gjøremål og festbilder på internett. Akkurat nå er det Facebook som gjelder.

”Alle” er der

Dette er et brukerstyrt nettsted hvor du kan legge ut bilder og informasjon om deg selv. Her treffer du gamle klassekamerater, hun du møtte på ferietur på Hellas i 98, og han som kjenner en du kjenner på jobben.

Tofik Sahraoui er en av de rundt 100 000 nordmennene som har hevet seg på Facebook-bølgen:

- Det har tatt helt av. Samtlige av de jeg kjenner, både fra Radio Nova og de jeg studerer informatikk med, er med på Facebook. Det er en veldig stor greie, sier han.

Startet på Harvard

Nettverket ble startet for tre år siden av to studenter på Harvard University i USA, og var ment som et internt nettverk. Men nå står dørene åpne for alle, og folk strømmer til. Møtestedet har nå 19 millioner aktive brukere. Sahraoui mener det handler om å delta.

- Du kommer i kontakt med mange mennesker som du ikke har sett på lenge. En del av de som jeg gikk på videregående sammen med dukker opp der, og da blir det enklere for folk å holde kontakten. Nå er vi i ferd med å arrangere gjenforening på grunn av Facebook, sier han.

Kan søke opp single

Gjennom dagbøker, blogger og andre nettverkstjenester lever det som blir kalt web 2-generasjonen livet sitt. ”Her er jeg, dette gjør jeg, dette liker jeg, og her er bildene fra festen jeg var på i går”. Og enkelte faktorer er mer interessante enn andre, mener Sahraoui.

- Det viktigste er sivil status, om du er singel eller ikke. Det går an å søke opp alle som er single innen ditt nettverk, sier han med et smil.

Handler ikke bare om å bli sett

Stipendiat Marika Lüders skriver et doktorgradsprosjekt om den sosiale bruken av Internett.

- For å være helt med må du være sosial på nettet. Hvis du ikke deltar på disse arenaene, verken MSN Messenger eller Facebook, så går du glipp av noe. Er du ikke på Facebook kan du risikere å gå glipp av en fest eller en gjenforening, sier hun.

For mange er det en fremmed tanke å skulle fortelle om alle sine private høydepunkter på nett. Men det handler ikke bare om å bli sett, mener Lüders.

- Det trenger ikke å være negativt å dele sitt liv med de man kjenner. Dette har en sosial og personlig verdi, man må ikke se på det som primært et ønske om å være synlig eller vise fram alle sider ved seg selv. Det handler rett og slett om å delta i de sosiale arenaene som er viktige.

Kollektivt ”selvmord”

Men det tar tid når du er medlem i både Flickr, Underskog, Facebook og My Space, forteller Sahraoui.

- Jeg har lagt meg til en gruppe som heter ”Facebook suicides”. 5.juni 2007 skal vi slette kontoene våre og ta et kollektivt ”selvmord” innenfor Facebook.

- Hvorfor det?

- Det tar for mye tid av livet vårt, rett og slett.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.