Hopp til innhold

Alle vil ha Forbrytelsen-genseren

Kvinner i alle aldre står i kø i danske butikker for å få garn og oppskrifter til politisjef Sarah Lunds islender.

Sofie Gråbøl
Foto: Pressebilde, Danmarks Radio

Den koster knapt 2500 kr i ferdigstrikket versjon, men man kan selv strikke den for en tiendedel av prisen, og det har mange funnet ut.

Laget en oppskrift

Innehaveren av Bella Broderi og Strik på Frederikssundsvej i København, Lene Skov Andreassen, har erfart at TV-serier kan skape trender, og akkurat nå er det altså Sofie Gråbøls karakter i serien "Forbrytelsen" som gjelder. Genseren har skapt begeistring hos motebevisste kvinner, skriver danske Ekstrabladet .

– Vi har hatt et utall av henvendelser angående islenderen med stjernemotiv som Sofie Gråbøl har på i ’Forbrytelsen’. Derfor satte jeg meg ned, tegnet en oppskrift og strikket en selv. Så nå har vi den som modell i vinduet, forteller Skov Andreassen.

Dyr ferdigstrikket

– Mange av kundene kommer med et utklipp fra ’Kig Ind’, hvor Sarah Lund står iført olabukser og den etter hvert så berømte genseren.

Hvis man velger å strikke genseren i ren ull fra islandske får, kan det gøres for 286 danske kroner. Velger man derimot alpaca-ull, blir prisen ca 450, opplyser Skov Andreassen.

- Stjernegenseren er hurtig å strikke. Man skal bruke pinne nr. 4, og det tok kun fire dager å få den ferdig. Noen vil kanskje bruke litt mer tid, men det er altså ikke snakk om at det tar en hel vinter, forsikrer Lene Skov.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters