Hopp til innhold

1900 år gamle skrifter

I dag er det 60 år siden dødehavsrullene kom i offentlighetens lys. Da hadde rullene ligget i noen huler i ørkenen nær Qumran ved Dødehavet i over 1900 år.

Dødehavsruller

Rullene ble funnet i løpet av en 10 års periode i 11 ulike huler.

Hør: 1900 år gamle dødehavsruller

Dødehavsrullene
Foto: NRK

- Bringer frem nye historier

Torleif Elgvin, førsteamanuensis ved Høgskolen i Staffeldts gate, en privat kristen høgskole i Oslo. Han har forsket på disse rullene i 16 år og bodde 11 år i Israel.

- Dette er restene av et unikt jødisk bibliotek som ble skjult i de første år etter Kristus, og som har gitt oss et helt nytt innblikk i hvordan jødene tenkte, trodde, håpet og diskuterte i de siste to århundrene før Jesus stod frem. Rullene er et slags religiøst bibliotek med salmer, bønner og liturgier, og over 200 kopier av det gamle testamentets bøker, og ikke minst med nye historier og elementer, sier Elgvin

  Les mer om "dødehavsrullene" her.

Dødehavsruller

 

 

Dødehavsruller

  

Myteomspunnet

Det har vært en rekke myter rundt skriftrullene. Blant annet skal den katolske kirken ha hatt kontroll over utgivelsen, og fordi det var ting som strider mot det nye testamentet ville Vatikanet holde stoff tilbake.

Det mest ekstreme myten er at rullene skal gi koder på hvordan testamentene skal leses og at det da vil gå fram at Jesus bare ble skinnkorsfestet og at han overlevde og stiftet familie.

 

 

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters