Hopp til innhold

- Smaker sensur

Norge kan få den strengeste internettloven i den vestlige verden.

Internett
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

– IKT-Norge er svært skeptisk til forslaget om å pålegge internettleverandører å blokkere nettsider med ulovlig innhold, sier prosjektleder i IKT-Norge, Hallstein Bjercke.

– Det blir det samme som å gjøre postmannen ansvarlig for ulovlig innhold i brev, sier Bjercke om mindretallsforslaget i Datakrimutvalget.

Bjercke mener også forslaget innebærer at bransjen gis ansvar for å overvåke og etterforske alt innhold som distribueres på nettet.

Mot søppelpost og misbruk

Datautvalget har brukt 5 år på å utrede lovtiltak mot datakriminalitet. Blant forslagene er strengere straffer for datakriminalitet enn i dag, og forslag mot søppelpost, identitetsmisbruk og kontomisbruk. I dag la de fram lovtiltakene for justisminister Knut Storberget.

- I utgangspunktet er jeg veldig tilhenger av filter, og det frivillige filteret vi har mot overgrepsbilder av barn i Norge i dag, mener jeg er veldig riktig. Men det å pålegge filter og få det vedtatt gjennom domstolene, er en løsning vi må sette oss ned og se på. Jeg utelukker det ikke, men har ikke konkludert. Det er et spørsmål om dette blir effektivt, og også et spørsmål om ytringsfrihet og rettssikkerhet.

Nå skal Storberget gå nøye igjennom det drøyt tohundre sider lange dokumentet han fikk overlevert:

Fritt for sensur

Hallstein Bjercke mener det er feil å delegere ansvaret til internettleverandørene.

– I en rettsstat må dette ansvaret være tillagt politi og påtalemyndighet, sier han.

– Det er viktig at vi går foran i kampen for å bevare nettet fritt for sensur. Internettleverandørene er distributører av innhold og verken ønsker eller vil bli pålagt et ansvar som redaktør av internett, sier Bjercke.

Unge Venstre går også sterkt imot forslaget om å pålegge nettleverandører å blokkere nettsider med ulovlig innhold.

Blåkopi av Kina

– Vi må si nei til en internettlovgivning som ser ut som en blåkopi av Kinas internettsensur, sier sentralstyremedlem i Unge Venstre, Jonas Eilertsen.

Eilertsen sier forslaget innebærer å pålegge nettleverandører en politirolle, og dette er en privatisering av det offentliges ansvar for å se til at lover og regler opprettholdes.

– Dette forslaget har ikke noe å gjøre i et liberalt demokrati, sier Eilertsen i en pressemelding.

(NTB)

 

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor