Hopp til innhold

Frir til nordiske forfattere

Google vil digitalisere hele verdensbiblioteket, og nå er turen kommet til Skandinavia. I dag kom de til Oslo for å fortelle hvordan.

Google
Foto: Scanpix

Lokalet til fritt ord er fylt til trengsel. Google er på norgesbesøk.

- Vi er ikke her for å erobre verden, sier Jens Redmer, sjefen for Google booksearch i Europa, Asia og Midtøsten.

Alle språk i alle land

Om ikke Google vil erobre verden, tenker de stort. De vil gjøre hele verdensbiblioteket søkbart på nett. Og nå står Skandinavia for tur.

- En stor del av vår jobb er å fortelle folk hva ”Google books” handler om. Det er en 24 timers katalogtjeneste, og vi vil inkludere alle språk

Jens Redmer

 og alle land, sier Redner.

Skepsis i USA

- Vi vil forbedre kvaliteten på søkeresultatene. Når du gjør et søk på Google vil du også få lenker til bøker som er relevante for søket. Dette øker verdien på søket, og det er en fordel for forfattere og forlag.

Prosjektet er møtt med skepsis og søksmål i blant annet USA, men her hjemme er både forlag, biblioteker og bokforeninger positive.

- Må være der brukerne er

Direktør i bokhandlerforeningen, Randi Øgrey, er en av dem.

- Først og fremst gir dette muligheter ved at det gjør enda mer litteratur tilgjengelig for flere. Utfordringen er jo å være der brukerne er, sier hun.

Formann i forfatterforeningen Anne Oterholm er også positiv, men er opptatt av at noen må betale opphavspersonene.

- Det som må avklares er hvordan forfatterne skal kunne tjene penger i fremtiden. Selv om man går over fra papirmediet til et elektronisk medium, så må forfatterne fortsatt tjene penger på jobben sin. Ellers vil det jo ikke bli produsert ny litteratur, sier Oterholm.

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.