Hopp til innhold

Nye rekorder for utfordrende film

For syttende år på rad slår filmfestivalen i Tromsø sin egen publikumsrekord. Festivaldeltakerne valgte i år en norsk publikumsvinner.

Tromsø Internasjonale Filmfestival
Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

Søndag ettermiddag ble det klart at Line Halvorsens dokumentarfilm «USA mot Al-Arian» ikke bare gikk rett hjem hos et samstemmig kritikerkorps. Dokumentaren om den muslimske familiens kamp for å bli renvasket for terroranklager i USA gikk også rett til topps i publikumsavstemningen om den best likte filmen.

Lørdag kveld var de øvrige prisvinnerne klare. Festivalens egen Aurorapris som innebærer importstøtte, gikk til argentinske «Chronicle of an Escape». Den tyske filmen «Longing» vant Don Quijote-prisen fra paraplyorganisasjonen for filmklubber, mens den internasjonale kritikerprisen Fipresci gikk til kinesiske «Still Life».

Passerte 46.000

Som i fjor og 16 år tidligere ble det satt ny billettrekord under landets største filmfestival. 46.068 solgte billetter var fasiten ved 18-tiden på avslutningskvelden. Allerede lørdag ettermiddag ble fjorårsrekorden på 44.804 billetter slått. Det offisielle billettsalget lå ved 16-tiden søndag ettermiddag på 45.595 solgte billetter over fem dager.

– Mer viktig for oss enn at vi selger flere billetter enn i fjor, er det at vi også ser en økning på nær en firedel i antall folk som har løst festivalbevis eller blitt akkreditert til festivalen. I år er besøket i antall personer på hele 7.655 – en økning på mer enn 1.500 fra i fjor, sier festivalprodusent Hans Augun Parmann.

 

Festivalledelsen Tromsø Internasjonale Filmfestival
Foto: Jan- Morten Bjørnbakk / SCANPIX

Flere visninger

Besøks- og billettrekorden kommer ikke uventet denne gang. Arrangørene har satt inn flere ressurser enn noen gang tidligere med rundt 250 frivillige og 100 profesjonelle i sving. Antall visninger er økt med 15 prosent til 265 fordelt på 75 filmer i hovedprogrammene og 56 kortfilmer under vignetten «Film fra Nord».

– Totalkapasiteten er 80.000 publikummere. Vi har fortsatt mange ledige seter på formiddagsforestillingene, sier Parmann.

Skal gi motstand

For festivalsjef Martha Otte er den fortsatt stigende oppslutningen en sterk beskjed om ikke å endre på oppskriften om å vise utfordrende kvalitetsfilm fra hele verden.

– Vi velger ikke film fordi vi liker den. Det gjør heller ikke publikum. En Tromsø-film skal gi deg litt motstand. Derfor skal og må vi ha et vidt spekter i utvalget, sier Martha Otte.

Hun er også fornøyd med at tilreisende regissører og skuespillere i større grad enn tidligere har deltatt på seminar og program der publikum deltar direkte.

– Denne direkte dialogen med publikum er satt sterkt pris på, noe vi tar med oss videre, sier Otte.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.