Hopp til innhold

- Skjerp dere

- Hvis bokbransjen slutter å tenke kultur og bare tenker forretning, er det slutt på statlige støtteordninger, sier kulturminister Trond Giske.

Kultur- og kirkeminister Trond Giske
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Flere fremtredende litteraturfolk har i det siste kritisert det de mener er en rå kommersialisering av det norske bokmarkedet.

- Mer enn ren business

Giske peker på at bokbransjen i dag har bortimot én milliard kroner i subsidier i form av at bransjen har nullmomssats. Subsidier som ikke er en selvfølge, ifølge kulturministeren:

- Hvis bokbransjen vil bli behandlet som noe mer enn ren business, så må den oppføre seg som mer enn ren business. Hvis bransjen slutter å tenke kultur og bare tenker forretning, er det slutt på statlige støtteordninger. Da er det 25 % moms som gjelder, og ferdig med den diskusjonen, sier Giske.

Espen Søbye
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

 - Forlagene kveles 

Utviklingen i bokbransjen ble diskutert på et debattmøte i Oslo i går kveld. Er forlag og bokhandlere etter den nye bokavtalen fra 2004 i ferd med å glemme sitt samfunnsansvar og særlig kvalitetssakprosaen?

Fremst blant kritikerne sto forfatter Espen Søbye:

- Bokhandlerkjedene er i ferd med å kvele en hel rekke forlag, tordnet Søbye.

Bekymret

Etter debatten sa Trond Giske at forlagene i det store og hele tar et kulturpolitisk ansvar i dag, men han er likevel bekymret.

- Dette er en pekefinger for fremtidig utvikling. Vi ser at det foregår store endringer på eiersiden i avisverdenen. Det samme kan skje i forlagsverdenen, nemlig at det kommer inn eiere med rene økonomiske motiver, sier Giske.

 

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.