Hopp til innhold

Besøkte Kongebjørka i dag

Fylkesturen til kronprins Haakon og kronprinsesse Mette- Marit fortsetter. I dag er det Molde og Rauma som står for tur.

Kronprinsparet under kongebjørka i Molde
Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit fikk se den legendariske Kongebjørka ved Glomstua i Molde. Kongebjørka ble et nasjonalsymbol over motstanden mot den tyske okkupasjonen av Norge etter at Kong Haakon VII og kronprins Olav ble fotografert her av Per Bratland.

Kongeskipet i Molde

Her er kongeskipet i Molde.

Foto: Geir Løvbugt / Privat

Dette er første gang kronprinsparet besøker stedet. Ved Kongebjørka fikk kronprinsparet en orientering om historien bak stedet, der også kong Olav og kong Harald har vært tidligere.

– Det er jo så fint her, sa kronprins Haakon lavmælt til kronprinsessen mens pressen knipset bilder av det historiske øyeblikket.

Les også:

Søkte ly i Molde

Det var her de kongelige søkte ly under den tyske bombingen av Molde i slutten av april 1940. Nordahl Grieg var også i Molde under bombingen og skrev senere diktet Kongen, der han blant annet beskriver symbolikken i bildet av Norges konge ved den sølvbleke bjørkestamme.

Kronprinsparet i Molde

Kronprinsparet hilser på skolebarn i Molde.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

– Han og bjørken hører sammen. Som de døde er med mulden er hans sjel blitt ett med landet.

Det opprinnelige treet er borte, men kong Olav plantet i 1982 et nytt tre på stedet, der det også er reist en steinstøtte til minne om bildet som ble tatt der.

Jazz

I Molde fikk også paret oppleve jazz. Det var streetparade i Storgata i Molde til det nye jazzhuset Plassen. Streetparaden er noe som vanligvis skjer under jazzfestivalen i Molde om sommeren. Det er musikere i Jazzlogen som opptrer i paraden.

Kulturbygget Plassen åpner til sommeren og skal huse Teateret Vårt, Moldejazz, Bjørnsonfestivalen, Molde bibliotek og kunstnarsenteret.

Det var også jazzkonsert på taket til ære for kronprinsparet.

Siste dag

Kronprinsparet er i Molde i forbindelse med årets fylkestur, som har gått til Møre og Romsdal. Lørdag er tredje og siste dag av rundreisen, der barna har vært med på deler av programmet.

Sjå også:

Video Kronprinsparet besøkte Geiranger

Kronprinsparet besøkte Geiranger

Lørdag gjenstår to av i alt seks vertskommuner. I tillegg til Molde skal de kongelige til Rauma. Der blir det fjelltur på Litlefjellet i Vengjesdalen. Turen opp til toppen er på omtrent en kilometer og fjellet har en stigning på 143 meter. Der er det en flott utsikt midt i mot Trollveggen.

Skoleklasser skal gå turen sammen med kronprinsparet. På toppen av fjellet blir det kulturinnslag og kaffe.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL