Hopp til innhold

Dronninga: – Møtet med menneskene er det som sitter best igjen

SURNADAL (NRK.no): Surnadal er siste stopp på nordmørsreisa til kongeparet. Det ble en grå start på dagen, men folket klarte til og med å mane frem sola med sang.

kongebesøk surnadal

Etter det siste stoppet på fylkesturen sitter Dronning Sonja igjen med gode minner om menneskene hun har møtt. Her sammen med ordføreren i Surnadal, Mons Otnes.

Foto: Terje Reite / NRK

Åse Rendalen Holten, Kirsti Golmen Skei, Gudrun Belegg

Åse Rendalen Holten, Kirsti Golmen Skei og Gudrun Bele gledet seg veldig til kongebesøket.

Foto: Terje Reite / NRK
Dronning Sonja kongebesøk Surnadal

Dronning Sonja forteller i sin tale at hun har hatt en svært fin todagerstur på Nordmøre.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Dette er en stor dag, det er derfor vi er her så tidlig, sier Gudrun Bele.

Sist hun så Kongen var i Rindal i 1975 på en militærøvelse. Og Dronning Sonja, hun så hun sist på Bislett stadion. Men i dag blir det annerledes. Kongen er på hennes hjemmebane.

Da folkemassene spent ventet på de kongelige gjestene bøttet det ned. Finstasen ble dekt med regnfrakker og store paraplyer. Men bare minutter før kongeparet gikk på land så ble skydekket lettere. Med bare litt yr i luften var det duket for en kongelig dag.

Menneskene rørte Dronningen

Dronningen er rørt over oppslutningen under kongebesøket.

– Møtet med menneskene er det som sitter best igjen. Jeg er imponert over hvordan man har lagt opp programmet og jeg blir rørt av å tenke på hvor mange som har møtt opp. Ikke minst alle barna som har kommet, sa Dronning Sonja i sin tale.

Dronninga forbinder Nordmøre med fantastisk natur og rolig landskap.

– Jeg ser muligheter til å gå i fjellet her.

I sin tale til folket snakket hun om diktet «Vårsøg» av nordmøringen Hans Hyldbakk, og hvordan det diktet har blitt et symbol på frigjøring og lengsel etter vår. Hun sier at «Vårsøg» er blitt nasjonens eie, og kulturkommunen Surnadal er god på å forvalte den felles kulturarven. Dronningen roser arbeidet med kulturfestivalen Vårsøghelga og Norsk laksefestival som blir arrangert i juni.

– Her hadde nok kongen ønsket å ta på seg støvlene og gå ut i elva å fiske, sa Dronning Sonja som selv har vandret i Trollheimen og er veldig glad i naturen her.

Dronninga talte om hvordan kommunen har bidratt til økt livskvalitet fordi de var tidlig ute med frisklivssentral. Hun skrøt også av at Surnadal er kåret til årets kulturkommune, årets ungdomskommune og årets arbeidslivskommune.

– Lykke til videre og takk for et veldig fint opphold, sa Dronning Sonja.

Ønsker kongeparet velkommen

Siste stopp på fylkesturen startet i småbåthavna i Surnadal. Der ble kongeparet tatt imot av skolekorpset, og ordfører Mons Otnes. Videre går kortesjen til kulturhuset i Skei. Der får blomsterbarna Hanna Aasbø og Henrik Kvande treffe Kong Harald og Dronning Sonja.

Asfalten er våt, men mange har begynt å vrenge av seg jakkene utenfor kulturhuset. Torgeir Levdal og Hedda Handen Berg spiller kongeparet frem til scenen. Skoler, barnehager og institusjoner vinker til Kongen og Dronninga på veien.

Sangen «Sola er koma» virker passende for denne dagen. Folket stemte også i med sangen «Vårsøg», og da tok det ikke lange tiden før sola brøt seg gjennom skydekket. Ordføreren ønsker alle velkommen med fanfare og barnekor. Det er klart for et mangfoldig kulturprogram.

Dronningen er rørt over oppslutningen under kongebesøket.

Dronningen fortalte at hun var rørt over den store oppslutningen i løpet av den tiden de har vært på Nordmøre.

Tett kulturprogram

Det stod mye underholdning på planen. Sigrid Vetleseter Bøe og Hedda Hansen Berg stod for sang og piano. Kongeparet fikk også se en musikalsk taekwondo-oppvisning og beatboxing av Mari Fiske, Martin Einum, Jon Pål Inderberg og Henning Sommerro. Elever fra kulturskolen på Indre Nordmøre fremførte et musikalsk samspill.

Dette er programmet i Surnadal:

•14.30: Kongeparet går i land.
•14.45: Blomsteroverrekkelse og vandring til kulturhuset.
•14.55: Ordføreren ønsker velkommen. Dronningens tale, avduking av statue og flere kulturinnslag.
•15.30: Kort møte med pressen ved statuen «Ved elvebredden».
•15.40: Kortesje tilbake til havna. Avreise.

Surnadal er siste stopp på nordmørsreisa til kongeparet. Det ble en grå start på dagen, men folket synger seg til sol.

Blomsterpiken Hanna Aasbø forteller hvordan det var å møte kongeparet.

Ole Mauset har laget statuen «Ved elvebredden». Kongen står for avdukingen.

Ole Mauset er kunstneren bak statuen «Ved elvebredden». Her får Kongen æren av å avduke statuen.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL